Pašmanski prvaši snimili 16-minutni fim “Snjeguljica i sedam patuljaka”

Pašmanski prvaši snimili 16-minutni fim “Snjeguljica i sedam patuljaka”

NEVIĐANE – Kada stigne vijest da su učenici OŠ Vladimira Nazora iz Neviđana osvojili neku nagradu na nacionalnom natječaju, to zapravo i nije vijest jer stalno ih osvajaju, ili su najbolji ili među najboljima. 

Ovih dana iz pašmanske je škole ipak stigla vijest koja je drukčija od svih prijašnjih: učenici prvog razreda sa svojom učiteljicom Ivanom Medić snimili su film! Šesnaestominutni igrani film „Snjeguljica i sedam patuljaka“, prema bajci braće Grimm, koja im je ove godine bila obvezna lektira.

– Dugo sam razmišljala o tome, ali, eto, ideja se realizirala s ovom generacijom, i to nakon obrade lektire. Prvaša ima samo devet pa su neki morali odglumiti i nekoliko uloga, ali njima to nije bio problem. Imali smo malu audiciju na kojoj su se okušali u različitim likovima, a onda smo se dogovorili tko bi bio najbolji za koju ulogu, prepričava učiteljica Medić, kojoj su velika „tehnička“ i moralna podrška bili roditelji djece.  

Drugi korak bio je roditeljski sastanak na kojemu su dogovorili kostime i rekvizite, a nabavljali su ih sa svih strana… 

– Neki su bili iznajmljeni, neki posuđeni, haljina za Snjeguljicu se šivala, kostim za princa stigao je iz Rijeke… Roditelji su se stvarno potrudili i ovim putem želim im se još jednom zahvaliti! Snimali smo mojim mobitelom, puna tri mjeseca, kako smo stigli, u razredu, vani, u školskom dvorištu… Djeca su bila oduševljena idejom i jedva su čekali dane snimanja, a meni kao učiteljici najviše se svidjelo to što nisu učili tekst napamet. Ja sam im pročitala dio teksta, a oni su sami smišljali način na koji će to reći ili odglumiti. I tu su pokazali veliku slobodu i kreativnost koju ustvari imaju samo djeca i oni rijetki odrasli koju uspiju sačuvati dijete u sebi, dodaje učiteljica Ivana Medić, koja je dosad, s prijašnjim generacijama, osvajala mnoge nagrade na kreativnim natječajima, a prošle godine s četvrtašima je na nagradnom natječaju nacionalnog projekta “Djeca medija” osvojila drugo mjesto za video-uradak „Bila jednom sretna djevojčica“.  

Potkraj svibnja, tri dana prije Dana škole, film su pretpremijerno prikazali roditeljima, a na Danu škole premijerno nastavnicima i ostalim učenicima. 

– Roditelji su bili ponosni i oduševljeni, a prvaši se nisu mogli načuditi njihovoj reakciji. Neki su roditelji plakali od smijeha, a jedna je mama predložila da dogodine snimimo mini-seriju!!!, kaže učiteljica Medić. 

Glumci i redatelji bili su Bruna Bačić, Ive Bobić, Fani Čiklić, Vito Dešpoja, Antonija Dujmović, Samuel Kraljić, Paulo Kulonja, Damir Radić i Lovre Ugrinić, uz „malu“ pomoć učiteljice Ivane Medić, a film se od ovoga tjedna može pogledati na mrežnoj stranici OŠ Vladimira Nazora te na YouTubeu.