Kaljani obilježili 300. obljetnicu osnutka Bratovštine sv. Križa

Kaljani obilježili 300. obljetnicu osnutka Bratovštine sv. Križa

KALI – Dostojanstveno i svečano! Tim riječima Kaljani opisuju dvodnevno obilježavanje 300. obljetnice Bratovštine sv. Križa.

Velika i značajna godišnjica, ne samo u okvirima maloga otočnog mjesta, nego i na državnoj razini, obilježena je dvodnevnim znanstvenim, odgojno-obrazovnim i kulturno-umjetničkim programom.

U nedjelju, 7. svibnja u 18 sati otvorena je virtualna izložba Kaljski glagoljski rukopisi s odabranom građom iz projekta Digitalizacije pisane baštine (suorganizatori Sveučilište u Zadru i Vestigia, Institut za istraživanje rukopisa, Graz, Austrija). Najmlađi su sudjelovali u kreativnoj radionici učenja glagoljice uz voditelje Ivanu Vrkić i Matu Bobanovića, a u 18.30 sati predavanje „Kaljske bratovštine od 14. do 20. stoljeća“ održala je dr. sc. Grozdana Franov-Živković, iz kojega izdvajamo nekoliko osnovnih podataka o Bratovštini sv. Križa.

Kaljani su postavili križ na brdo Orjak 8. svibnja 1717. godine. Procesiju je predvodio fra Jere Delio, franjevac trećoredac vjerojatno sa Školjića (Galevca). Kad su se sudionici procesije (župnik (parokijan) don Miho Gobić, starci od sela, sudac i kapetan sela te ostali puk) vratili u selo, dogovorili su se da će otići u bratsku kuću osnovati još jednu kaljsku bratovštinu – Bratovštinu sv. Križa. Odlučeno je da će se pravila sastojati od 12 kapitula. 28. 9. 1727. je dodan još jedan kapitul, a 21. 9. 1806. još jedan. Nakon toga su se u Madrikuli bratovštine popisala sva braća – najprije svećenici pa svjetovna braća i jedna sestra koja će prositi za bratovštinu. Bratovština je uglavnom imala muške članove, a primljeno je i nekoliko žena. Braće je moglo biti više od četrdeset, a u bratovštinu je priman onaj brat za koga braća budu smatrala dostojnim da uđe u bratovštinu. U većini bratovština se biralo glasovanjem (balotanjem).  Madrikula sv. Križa u Kalima propisuje godišnju skupštinu (brašćinu) u „parovu nedilu po Uzdiviženu sevetoga Kiriža ki je na 14 setebara“. Početkom 19. stoljeća ukidale su se bratovštine, koje su se sredinom 19. stoljeća ponovno osnivale i obnavljale. Tako je oko 1857. obnovljena i Bratovština sv. Križa, a djelovala sve do sredine 20. stoljeća. U Kalima je djelovalo šest bratovština ili skula. Skula Gospe od Ruzarija djeluje i danas, a 2019. godine slaviti će 500 godina postojanja.

Drugi dan obilježavanja velike obljetnice počeo je procesijom na brdo Orjak u kojoj je sudjelovalo 200-ak Kaljana, održana je sveta misa na staroslavenskom te scensko uprizorenje 300. obljetnice osnivanja Bratovštine sv. Križa u izvedbi članova Amaterskog kazališta „Kuntrata“ iz Svetog Filipa i Jakova Helene Mikas, Ane Barbaroša, Mirte Juran, Zvonimira Sutlovića i zbora Župe sv. Lovre iz Kali.

Organizatori proslave bili su Općina Kali, Župa sv. Lovre Kali, TZO Kali, Udruga Glagoljaša Zadar, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Zavod za povijesne znanosti Hazu u Zadru.

Fotografije Mileni i Edo Končurat