Zadarski Dani masline u subotu u Sutomišćici i u Ugljanu

Zadarski Dani masline u subotu u Sutomišćici i u Ugljanu

PREKO – U sklopu Županijskih dana Zadarske županije, 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu održat će se 19. međunarodni Dani masline Zadar 2017.

Najavljujući u četvrtak u Zadru na konferenciji za novinare dvodnevni raspored događanja, Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora, kazao je kako članovi profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije  uzorkovali ulja izravno kod proizvođača, i to ne samo u šest hrvatskih jadranskih županija nego i u Sloveniji i Crnoj Gori.

 – Zavirili su u svaki podrum, konobu i od zainteresiranih maslinara prikupili i ocijenili 211 uzoraka ulja,  84 više nego lani. Uzimanje uzoraka “na licu mjesta” praksa je koja se pokazala pozitivnom. Jedino mi uzimamo uzorke izravno od maslinara. Radimo opsežan i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, dodao je Pucar.

Nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži na Narodnom trgu, na Forumu će se održati Maslinarski marendin, gastro-show poznatoga zadarskog kuhara Renata Kraljeva, koji će s učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati 500 porcija tradicionalnih liburnska jela od leće, slanutka i orza, a posjetitelji će moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. 

– Maslinarski marendin imat će i humanitarni karakter jer nam je želja podržati akciju Lige protiv raka Zadar, Lige protiv raka Dubrovnik i Lige protiv raka Korčula. Dobrovoljni prilozi prikupljeni na marendinu donirat će se za aparata za zračenje za Opću bolnicu Zadar, a maslinova ulja sakupljena od natjecatelja i donatora darovat ćemo Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra, najavio je Benito Pucar.

Drugoga dana, u subotu, 29. travnja, Dani masline odvijat će se u Sutomišćici na otoku Ugljanu, gdje će za sudionike i gosti biti organizirani ogledna rezidba maslina, posjet Olive Island Marini i OPG-u Otavijević, koji proizvodi suvenire od maslinova drveta, obilazak baroknog ljetnikovca Lantana i stoljetnih maslina u Malom Lukoranu. U mjestu Ugljanu svečano će se otvoriti novopodignuti  Matičnjak izvornih sorti maslina te obići maketa Antičkog tijeska u Mulinama. 

U Sutomišćici će se održati i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju žgvaceta, tradicionalnog jela od mlade janjetine, a dodjela  nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovih ulja te proglašenje šampiona 19. međunarodnih Dana masline Zadar 2017. bit će u večernjim satima u Jedriličarskom klubu Uskok u Zadru.