Narodna knjižnica Kali uključuje se u nacionalnu Noć knjige

Narodna knjižnica Kali uključuje se u nacionalnu Noć knjige

KALI – U Noć knjige, manifestacije koja u središte svojega interesa stavlja knjigu, autora, čitanje i čitatelja, nastojeći barem na trenutak skrenuti pozornost na ljepotu i značenje pisane riječi, čaroliju ukoričenih svjetova i radost njihova upoznavanja, ove se godine uključuje i Narodna knjižnica Kali.

Šesta Noć knjige održat će se od 21. do 24. travnja, i tako “zagrliti vikend”, čime će postati najdulja kulturna noć u Hrvatskoj. Brojnim programima i prodajnim akcijama obuhvatit će Dan hrvatske knjige (22. travnja) te Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja), a istovremeno i brojnim školarcima diljem Hrvatske omogućiti da prvi dan škole provedu s knjigom u ruci.

Narodna knjižnica Kali obilježit će Noć knjige u petak, 21. travnja, kada će u 20 sati ugostiti mladu pjesnikinju Mariju Andrijašević, rodom iz Splita. Poeziju je objavljivala u hrvatskim i stranim kulturnim časopisima i publikacijama te je prevođena na nekoliko stranih jezika (engleski, slovenski, talijanski, rumunjski, poljski, švedski…). Za zbirku „Davide, svašta su mi radili“ 2007. godine dobila je nagradu “Goran” za mlade pjesnike. Osim čitanja poezije, Marija Andrijašević proćakulat će se o pisanju, riječima, knjigama, ali i o običnom, svakodnevnom životu jedne “woman of letters” u suvremenom kontekstu.

Noć knjige obilježit će se u čak 234 grada i mjesta širom zemlje. Više od 500 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 1054 različita programa i prodajnih akcija (s najvećim brojem programa u Zagrebu – 268) koji će obuhvatiti najmlađe i najstarije, školarce i studente, bicikliste, kvizomane, profesionalne pripovjedače i zahvalne slušače, čitače od stila i bibliofile raznih profila. Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti u više od 100 knjižara i antikvarijata, dok će velik broj knjižnica omogućiti besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.