Grad Zadar potpisao Deklaraciju o pametnim otocima

Grad Zadar potpisao Deklaraciju o pametnim otocima

PREKO – Grad Zadar, u ime otoka Ista, Iža, Molata, Oliba, Premude, Rave i Silbe, potpisao je danas u Europskom parlamentu u Bruxellesu Deklaraciju o pametnim otocima.

Na svečanosti je bila pročelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba, a osim Zadra, Deklaraciju su potpisali Grad Krk, općine Baška, Dobrinj, Omišalj, Punat, Vrbnik, Lopar, Vela Luka, Mljet, Lastovo i Grad Korčula te Udruga Buđenje s platformom Pokret otoka.

Inicijativu su također podržali Primorsko-goranska županija, Regionalna energetska agencija Kvarner, Regionalna energetska agencija Sjever (REA Sjever), Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Međimurska energetska agencija (MENEA), Istarska Regionalna Energetska Agencija (IRENA), Otočni sabor te brojni fakulteti i udruge civilnog društva.

Zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Davor Škrlec, kao jedan od domaćina međunarodne konferencije posvećene održivom razvoju europskih otoka, naglasio je, među ostalim, kako je “pristupanje Deklaraciji veliki korak za hrvatske otoke na putu prema energetskoj tranziciji, korištenju pametnih tehnologija i obnovljivih izvora energije te borbi protiv iseljavanja.”

– Deklaracija je ključan doprinos politikama Europske unije koja u sklopu zakonodavnog paketa Čista energija za sve građane priprema i posebnu inicijativu vezanu uz energetsku tranziciju i održivi razvoj europskih otoka. S obzirom na malteško predsjedanje Europskom unijom, otocima se želi dati posebno mjesto kada je riječ i o borbi protiv klimatskih promjena. Otoci su bogatstvo svake države, a Hrvatska u tom smislu ima velik potencijal. Važno je stoga da naše otoke učinimo primjerima dobrog upravljanja koje uključuje pametno gospodarenje otpadom, ekološku poljoprivredu i proizvodnju, razvoj održivog turizma i dobru povezanost tijekom cijele godine. Jedino tako možemo stvoriti nova radnja mjesta i zaustaviti negativan trend iseljavanja. Izuzetno mi je drago što su to prepoznali mnogi gradovi i općine na našim otocima stavljajući danas svoj potpis na Deklaraciju, izjavio je zastupnik Škrlec te pozvao i ostale da se priključe inicijativi.

Deklaraciji o pametnim otocima dosad je pristupilo više od 200 europskih otoka, od Baltika i Sjevernog mora do Mediterana.