Prečanke iz Udruge žena Luzor u Betini održale radionicu izrade kanice

Prečanke iz Udruge žena Luzor u Betini održale radionicu izrade kanice

PREKO – U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Zora, kako donosi Rudina Press, informativni portal otoka Murtera, protekli vikend članice Udruge žena Luzor iz Preka, Vilma Jozić i Ankica Pletikosić, u Betini su održale radionicu izrade kanice. 

Sudjelovalo dvadesetak žena, od kojih su neke doputovale s otoka Prvića, i djeca. Svi su se okušali u tkanju sa šest do dvanaest niti gdje su naizmjeničnim podizanjem lijeve i desne ruke imitirali rad tkalačkog stana te tako izradili dvadesetak centimetara kanice. Za uloženi rad i trud na radionici kao nagadu su kući ponijeli svaki svoju narukvicu.

Kanica je tradicionalni remen narodnje nošnje koji se izrađivao od vune koja se bojala raznim bojama, poput  tamno crvene, modre i zelene. Zanimljivo je da danas nitko ne zna odakle su tada žene dobivale boju za bojanje vune.

– Radile smo s koncem jer je lakše i pokušale dobiti te izvorne dezene i boje koliko god smo mogle, kazala je ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić.

Žene su izrađivale kanice na tkalačkom stanu i na dašćicama koje su bake nekada nosile sa sobom i tkale u poljima. Kanice se mogu tkati u različitim dužinama, a na prijenosnim dašćicama postoji uzorak po kojemu tkalja sama bira koje boje želi za izradu kanice.