Žene iz Udruge sv. Fume u posjetu Domu za starije i nemoćne u Preku

Žene iz Udruge sv. Fume u posjetu Domu za starije i nemoćne u Preku

SUTOMIŠĆICA – Za korisnike i štićenike Doma za starije i nemoćne osobe u Preku svaki je dan nova prilika za smijeh, radost, šalu i pjesmu. Unatoč odvojenosti od obitelji i prijatelja i visokim godinama koje neminovno “u paketu” donose bolesti, nemoć i tugu.

I protekli vikend protekao je u veselju jer su slavili 86. rođendan Albine Grubiša, rođene Sutomiške, kojoj su s dobrim željama i velikom rođendanskom tortom na proslavu došle i žene iz Udruge žena sv. Fume iz Sutomišćice. 

Otkako je otvoren dom u Preku, Udruga žena sv. Fume svake godine prije Uskrsa i Božića obilazi korisnike. Nažalost, sve ih je manje iz Sutomišćice, ove godine ostala je samo gospođa Grubiša.

– Pjevale su se stare pjesme o Sutomišćici, gospođa Albina prisjećala se mladosti. Bila je vesela i razdragana, a žene iz Udruge sv. Fume još su jednom pokazale kako je malo potrebno da se nekoga usreći, kazala nam je gospođa Jadranka Selak.

Doći će i sljedeće godine s nadom da će zateći i Albinu i gospođu Danicu Lučić iz Poljane, koja uskoro puni 98 godina. Iako onemoćala fizički, bistrog je uma i kao “iz rukava” recitira pjesmicu “Velebit” iz trećeg razreda osnovne škole. Prisjetila se svoje generacije i kako je tada u školi u Poljani, u prvom razredu, bilo 26 učenika!!! Iz današnje perspektive, dodali bismo, nevjerojatno!

– Još prošle godine plesala je kazačok, sada je fizički nemoćna, ali toliko lucidna da bi posramila mnogo mlađe od sebe. Nas je napunila pozitivnom energijom i vjerujemo da smo i mi njima uljepšale dan. Nećemo ih zaboraviti ni dogodine, poručuju žene iz Udruge sv. Fume.
 
Fotografije Mirjana Marin