Na putu oko svijeta slavni DC 3 Breitling dvaput “mahnuo” Ugljanu

Na putu oko svijeta slavni DC 3 Breitling dvaput “mahnuo” Ugljanu

PREKO – Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje ispratila je u nedjelju u 9 ujutro na nebu iznad Zadarskoga kanala zrakoplov Douglas DC-3 Breitling, koji je iz Zagreba, na putu oko svijeta,  nastavio let prema Ateni. 

Let Breitlinga DC 3 i Krila Oluje iznad Zadarskog kanala i otoka Ugljana na visini od 900 metara trajao je 10-ak minuta. Formacija je napravila dva preleta, potom se Breitlinga DC 3 odvojio, a Krila Oluje još su dvaput pozdravila Zadrar. 

DC 3 Breitling od 1940. bio je u vlasništvu American Airlinesa pod nazivom Flagship Cleveland. Tijekom Drugog svjetskog rata iznajmljen je američkoj vojsci, nakon toga ga je 1949. kupio Trans Teksas, a 1968. Texas Int’l. Zrakoplov je letio na komercijalnim letovima sve do 1987., a u potpunosti je obnovljen 1995. U studenome 2008. godine kupili su ga Francisco Agullo i grupa. Od svibnja 2009. zrakoplov djeluje u Super Constellation Flyers Association i certificiran je u Švicarskoj za prijevoz putnika te je u potpunosti opremljen za instrumentalno letenje.