Zadarska nadbiskupija za kupnju aparata za zračenje

Zadarska nadbiskupija za kupnju aparata za zračenje

PREKO – Ovogodišnjom korizmenom akcijom Zadarska nadbiskupija odlučila je pomoći oboljelima od zloćudnih bolesti, podržati djelovanje Lige protiv raka i Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar te pomoći pri kupnji linearnog akceleratora, aparata za zračenje vrijednog oko četiri milijuna eura, odnosno 30 milijuna kuna. 

– Nakon uspješno provedene korizmene akcije 2016. godine, koja je bila namijenjena kupnji novog ultrazvuka na Neonatološkom odjelu Opće bolnice Zadar, želja nam je i ove godine potaknuti sve da se u korizmenom odricanju uključimo u još jednu akciju usmjerenu za dobrobit nas i oboljelih bližnjih u našoj sredini, poručio je  zadarski nadbiskup Želimir Puljić u pozivu upućenom svim župnim uredima u Zadarskoj nadbiskupiji, osnovnim i srednjim školama i vjeroučiteljima koji animiraju djecu na sudjelovanje u akciji te općinama i gradovima u Zadarskoj županiji.

U Zadru ne postoji objedinjeno onkološko liječenje pacijenata. Postoji mogućnost za kemoterapiju, ali ne i za zračenje. Po medicinsku uslugu aparatom za zračenje pacijenti iz Zadarske županije moraju odlaziti u Zagreb, Split, Rijeku. Terapija za oko 50 posto zloćudnih bolesti je zračenje. 

– Smatramo da se treba objediniti onkološko liječenje pacijenata u zadarskoj Općoj bolnici. Liga protiv raka, nakon uspješno provedene akcije Protiv raka u dva koraka, uz potporu udruga, ustanova u zdravstvu i 13 580 građana Zadarske županije, u suradnji s Općom bolnicom Zadar otvorila je poseban račun za prikupljanje sredstava za kupnju aparata za zračenje onkoloških bolesnika. Sav novac koji se donira preko raznih akcija za tu namjenu ide u taj fond. Dosad je prikupljeno oko 300.000 kuna, kaže dr. Branko Dukić, pročelnik Službe za ginekologiju i porodiljstvo Opće bolnice Zadar, subspecijalist ginekološke onkologije, te ističe da je svaka donacija dobrodošla.

Broj oboljelih od tumora u Zadru sve je veći. Svake godine otkrije se oko tisuću novooboljelih. Unazad deset godina taj broj je bio oko petsto novooboljelih godišnje. Najčešći su karcinomi pluća i probavnog takta, kod muškaraca tumori pluća, prostate i debelog crijeva, a u žena dojke, debelog crijeva, pluća, vrata maternice.

Broj zloćudno novooboljelih u Zadarskoj županiji od 1997. do 2014. g. povećao se za 70 posto (sa 536 novooboljelih u 1997. na 910 novooboljelih u 2014.). Broj umrlih od zloćudnih bolesti u Zadarskoj županiji od 1997. do 2015. povećao se 105 posto (sa 289 umrlih u 1997. na 593 umrle osobe u 2015.). 

Zadarska nadbiskupija pozvala je župnike da akciju provode tijekom cijele korizme na način koji najbolje odgovara prilikama u župi. Nabavom uređaja za zračenje osigurali bi se preduvjeti za pružanje cjelokupne onkološke terapije u Zadru.

Svi koji žele sudjelovati, prilog mogu dostaviti u župni ured ili uplatiti na žiro-račun s naznakom: ‘Za nabavu linearnog akceleratora na Onkološkom odjelu Opće bolnice Zadar’: Nadbiskupski ordinarijat Zadar HR5324070001100041082  Poziv na broj:  HR02 00755877 – 536