Vojku Škopiću iz Ugljana zlatna medalja na Maslini Split 2017.

Vojku Škopiću iz Ugljana zlatna medalja na Maslini Split 2017.

UGLJAN – Vojko Škopić, maslinar iz Ugljana, ovu će godinu pamtiti po kvaliteti ulja i osvojenim nagradama. Na netom završenoj manifestaciji Maslina Split 2017. u kategoriji monosortnih ulja, za ekstra djevičansko ulje od oblice sa osvojenih 91,25 bodova nagrađen je zlatnom medaljom.

– U sezoni 2016./2017. bio sam uspješan na svim natjecanjima na koja sam prijavio ulje. Na Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu, osvojio sam dvije zlatne medalje za monosortna ulja, na Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji u Vodicama nagrađen sam s tri medalje: zlatnom medaljom u kategoriji monosortnih ulja za ulje od oblice, srebrnom medaljom u istoj kategoriji dobio za ulje levantinke, a srebrnu medalju dobio sam i u kategoriji višesortnih ulja. Prije tri tjedna u Zagrebu sam za oblicu također osvojio srebrnu medalju, kaže Škopić te ističe da je posljednja berba, što se tiče uroda i količine dobivenog ulja bila relativno dobra, ali odlična po kvaliteti. S posljednjim priznanjem iz Splita dosad je osvojio 12 zlatnih i četiri srebrne medalje.

Na 14. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana “Maslina Split 2017.” sudjelovalo je 389 maslinara iz devet mediteranskih država. Vice šampioni maslinarskog dijela natjecanja jesu Juštin Vuković iz Selca na Braču te Ernest Kante i Rok Glavina iz Slovenije, a istu je titulu među poljoprivrednicima osvojila obitelj Miha Bendera s otoka Šipana. Najbolju pakovinu ima Brač oliva iz Supetra, a najbolji proizvod od ploda masline Neven Kovačić iz Omiša. Šampion aromatiziranih ulja je Kmetija Ronkaldo iz Slovenije. Najuspješnijim hrvatskim natjecateljem ove je godine proglašena Maslina i vino iz Polače, dok je najbolji natjecatelj iz  Slovenije Boris Marinić iz Dobrova. Plaketu za najuspješniji maslinarski projekt osvojio je Muzej grada Šibenika. 

Nagrada je dodijeljena i u kategoriji ekološkog ulja, a najboljim je proglašen Rok Glavina iz Slovenije. Šampion ulja domaćih sorti je Juštin Vuković iz Selca na Braču, a nagrađen je za ulje od oblice, dok je šampion stranih sorti Vanja Dujc iz Slovenije.