Ministrica Žalac: Za otočane u ovoj godini osigurano 19,5 milijuna kuna

Ministrica Žalac: Za otočane u ovoj godini osigurano 19,5 milijuna kuna

PREKO/ZADAR – Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac posjetila je Zadarsku županiju kako bi sa županom Stipom Zrilićem, gradonačelnicima, načelnicima i drugim nositeljima regionalnog razvoja Zadarske županije razgovarala o novom smjeru regionalnoga razvoja i upravljanja EU fondovima te o razvojnim projektima i mogućnostima njihova financiranja.

Bilo je riječi i o novom modelu indeksa razvijenosti te izmjenama i dopunama pravnog okvira politike regionalnoga razvoja s posebnim naglaskom na Zakon o otocima.

– Politika regionalnoga razvoja preselila je iz Zagreba u sve krajeve Hrvatske! Potrebno je decentralizirati sustav i osigurati kvalitetnu suradnju na regionalnoj i lokalnoj razini kako bi omogućili ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac te poručila otočanima da se aktiviraju jer im je Programom razvoja otoka osigurano 19,5 milijuna kuna u 2017. godini. Također je najavila kako će s njima sustavno raditi na novom Zakonu o otocima i drugim pitanjima bitnima za njihov opstanak.

Na novinarski upit kada će u sklopu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU  biti formirana Uprava za otoke, što je najavljeno još u listopadu prošle godine, te hoće li ona biti u jednome od obalnih gradova, ministrica Žalac kazala je kako će se Uprava za otoke sigurno otvoriti, najvjerojatnije do kraja ožujka.

– S otočanima ćemo sustavno raditi i na novom Zakonu o otocima, kao što smo obećali, ali zbog rokova kojima su vezane neke druge uredbe, osnivanje Uprave za otoke kasni. Također, osobno se zalažem za decentralizaciju sustava i što se tiče ministarstava i EU fondova, ali mora se vidjeti još dio koji se odnosi na druge resore i dio koji se odnosi na naše ministarstvo što se tiče trenutačno zaposlenih ljudi jer to, seljenje Uprave izvan Zagreba kao i eventualno regionalno zapošljavanje, nismo predvidjeli u proračunu, poručila je.