Općina Preko raspisala natječaj za financiranje udruga

Općina Preko raspisala natječaj za financiranje udruga

PREKO – Općina Preko objavila je javni natječaj za financiranje rada udruga na području kulture, sporta, zdravstva i socijalne skrbi koje su registrirane i rade na u mjestima Općine Preko. Javnim natječajem navedeni su uvjeti prijava te rok zaključan sa 8. ožujkom ove godine.

–  S područja sportske kulture nastojimo financirati projekte koji uključuju rad sa školskom djecom i mladeži i starije populacije,  a provode natjecanja i rekreacijsko-sportske aktivnosti.  Općina svojim udrugama  pruža i svaku institucionalnu pomoć radi kvalitetnijeg  rada i ostvarivanja rezultata, a u konačnici pridonose kvaliteti života na području općine. Za  njihove aktivnosti i provedene programe, prošle 2016. iz  proračuna  izdvojeno je 150.000,00 kuna.  Zahvaljujući požrtvovnom radu trenera i sportskih entuzijasta koji rade u NK Sv. Mihovil ponosni smo na njihove uspjehe  koje su postigli tijekom 20-ak godina postojanja. Tu je i KK Otok Ugljan koji je odličan na natjecanjima u državi i izvan nje, te Malonogometni klub Ugljan, rekao nam je općinski načelnik Karlo Novoselić. Posebno su atraktivni i odlično posjećeni ljetni malonogometni turniri koji se održavaju za trajanja zabavnih manifestacija.

Općina Preko za proračunsku 2017. planirala je po ovom natječaju za rad svih udruga izdvojiti 477.000,00 kuna.  Za rad osam udruga koje promiču kulturu i umjetnosti, društvenim i tradicionalnim manifestacijama, bave se informativnom i izdavačkom djelatnošću  prošle godine izdvojeno je nešto više od 89.000,00 kuna. 

 – Kultura na području nače općine, a s obzirom na to da se prostiremo na pet naseljenih otoka, nešto je zahtjevnija nego drugdje. Ipak, kulturnih događanja imamo tijekom cijele godine, od pjesničkih večeri, izložbi autohtonih rukotvorina, dramske predstave i večeri glazbe i plesa, ističe načelnik.

S područja koje s odnosi na za zdravstvo i socijalnu skrb na natječaj se javljaju  udruge koje se bave brigom o starijim osobama i provode palijativnu skrb, uključivo osobe s invaliditetom te djecom s teškoćama u razvoju, te hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji te civilni stradalnici.  Udruga umirovljenika vrlo je aktivna u svom radu s umirovljenicima koji preko udruge mogu osigurati neke od životnih potreba.

– Financira se rad Crvenog Križa odnosno DDK Preko koje broji 80-ak članova.  DDK Preko je jedno od najaktivnijih društva u cijeloj Zadarskoj županiji s obzirom na brojnost odaziva na humane akcije darivanja krvi za potrebe Opće bolnice Zadar. Među njima, to rado naglašavam,  ima darivatelja sa 50, 60, davanja što je vrijedno pohvale za iskazanu humanost na djelu, a općina ih podupire u njihovu radu, dodaje načelnik Novoselić. 

Udruge za financiranje rada za 2017. godinu  prijavljuju programe, projekte i manifestacije od interesa za opće dobro. U sportu se financira poticanje i promicanje sporta, osiguravanje uvjeta za provođenje treninga, sportskih natjecanja  i rekreacija građana. U kulturi je promicanje nematerijalne i kulturne baštine, izdavačka djelatnost, u zdravstvu projekti i aktivnosti sukladno prioritetima. Prijave se dostavljaju isključivo na propisanim obrascima u papirnatom obliku, a mogu se preuzeti na službenim stranicama Općine Preko . Prijave na natječaj primaju se poštom ili osobnom dostavom zaključno sa srijedom, 8. ožujka 2017. godine.

Fotografija Barbara Kurtin