Priješko kolo i film “U lancuni” u zadarskoj Noći muzeja

Priješko kolo i film “U lancuni” u zadarskoj Noći muzeja

PREKO – Zadarski muzeji, Narodni, Arheološki, Muzej antičkog stakla i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, sudjelovat će i ove godine u Noći muzeja, koja će se održatu u petak, 27. siječnja od 18 do 01 sat iza ponoći.

Donosimo detaljan pregled svih zbivanja, izložaba, radionica, koncerata, nagradnih igara…

NARODNI MUZEJ

Etnološki odjel, Gradska straža, Narodni trg (projekcije na DVD-u)

18-19 sati
Mr. sc. Krešimir Galin, etnomuzikolog iz Zagreba, predstavit će hrvatska narodna glazbala  
19-19.40 sati
DVD snimka radionice glazbeno-plesnog folklora koja se održala 27. kolovoza 2014. u sklopu Smotre folklora Zadarske županije. Voditelji radionica bili su mr. sc. Ivo Brkić za dinarsku zonu te Senko Sorić i Narcisa Lovrić za jadransku zonu sjeverne Dalmacije.  Senko Sorić, dugogodišnji voditelj KUD-a Kanica iz Preka, uz pomoć članica Udruge Luzor i članova drugih KUD-ova vodio je radionicu Priješkog kola, a Narcisa Lovrić  silbenskog tanca. 
20-20.45 sati
Prikaz radionice vokalno-glazbenog folklora dinarskog područja. Radionicu je vodio dr. sc. Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba.  
20.45-21 sati
Kratko upoznavanje voditeljice Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar s glazbenim instrumentima u Etnološkom odjelu te običajima u kojima glazbala imaju važnu ulogu.
21-21.30 sati
Film Senka Sorića „U lancuni“ (10 min) – dokumentarni film govori o običaju na Čistu srijedu kada se mještani Preka ogrću bijelim lancunima te u koloni, pognute glave, obilaze mjesto, zvone i izgovaraju „blam, blam…“
Film „Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine“ (10 min – na engleskom) s UNESCO-ova popisa zaštićene nematerijalne kulturne baštine.
U oba običaja glavni instrument je zvono. Zvuk zvona poziva na pokoru i tjera zle sile.
21.30-01 sat 
Etno dani Zadarske županije 2016. – Otvorenje Etno dana s nastupom Lidije Bajuk, kratka šetnja kroz događanja te nastupi kulturno-umjetničkih društava Zadarske županije
 
Galerija umjetnina, Medulićeva 2
 
Izložbom „Glazba i glazbeni instrumenti u fundusu NMZ“ Narodni muzej daje svoj doprinos ovogodišnjoj  temi Noći muzeja –  „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“. U svom fundusu, točnije u fundusu Etnološkog odjela, Narodni muzej čuva Zbirku glazbenih instrumenata, dio koje će biti izložen u Noći muzeja 2017. Osim Etnološkog,i ostali odjeli čuvaju predmete vezane uz glazbu. Tako se u odjelu Muzej grada Zadra čuvaju dva klavira od kojih prvi, klavir–spinet potječe iz baroknog ljetnikovca Lantana u Sutomišćici i nabavljen je otkupom. Drugi je koncertni klavir Reichenberg Wien s kraja 19. stoljeća. Glazba kao tema uvijek je bila nadahnuće likovnim umjetnicima. Potvrdu toga na izložbi će prezentirati djela iz Galerije umjetnina koja su motivom vezana uz glazbu, a dio su opusa hrvatskih umjetnika druge polovine 20. stoljeća Izložit će se i fotografije s početka 20. stoljeća nastalih u ateljeu Tomasa Burata, kao i fotografije iz druge polovine 20. stoljeća, poglavito Ante Brkana, te drugih zadarskih fotografa srednje i mlađe generacije kojima su glazbenici poslužili kao tema fotografskog portreta. 

Tema glazbe neodvojiva je od pop-kulture i u tom smislu izložit će se fotografije koje je Galerija umjetnina nabavila s 11. Plavog salona (1983.), a dokumentiraju pop i rock scenu 80-ih godina 20. stoljeća. Riječ je o fotografijama objavljenim u časopisu „Polet“ koji je sadržajem i dizajnom, a posebice fotografijom snažno obilježio medijsku scenu toga vremena. Tijekom  Noći muzeja u Galeriji umjetnina duo „Yota“ izvodit će tradicionalnu portugalsku glazbu fado.

Gradska loža, Narodni trg
 
Izložba „Olimpijska bajka Šime Fantele i Igora Marenića“

MUZEJ ANTIČKOG STAKLA
 
U maloj dvorani postavljena je izložba “Aurora borealis” kiparice Julijane Voloder, u velikoj dvorani izložba ”Zadar susreće Milano” Rose Chiesa i Sandra Pezzolija, a za posjetitelje će biti organizirane i radionice puhanja stakla, izrade staklenog nakita na plameniku te cjelovečernji koncert zadarskog  Jet Set Banda.

MEĐUNARODNI CENTAR ZA PODVODNU ARHEOLOGIJU 
 
Izložba “Hrvatska podvodna baština” u Galeriji podvodne arheologije, a bit će organiziran i posjet Crkvi sv. Nikole u kojoj će se otvoriti Muzej podvodne arheologije.

 
ARHEOLOŠKI MUZEJ
 
Program će otvoriti glazbeno-scenska predstava Udruge Suncokret uživo pod nazivom „Odisej u prošlosti i sadašnjosti“, koja pripovijeda o slavnim Odisejevim putovanjima Mediteranom, u režiji dramske umjetnice Milene Dundov i pod glazbenim vodstvom Ive Mustać Klarić.

Slijedi otvorenje izložbe „Lux et mare – Svjetlost i more“ Dina Tarasa te glazbeno-kreativna radionica „Nevera“,  pod vodstvom prof. Asje Vuković. Posjetitelji će moći razgledati i stalne postave prapovijesti, antike i srednjeg vijeka, izložbu „Čovjek i more – ribolov u antici“ autorice Dušanke Romanović. Uz izložbu je pripremljena i prigodna radionica „Izrada ribolovnog štapa“  u suradnji s Pomorskom školom Zadar. 

„Zvuk, čovjek, glazba“ edukativni je pano autorice Timke Alihodžić, na kojemu će posjetitelji imati priliku informirati se o zvuku i glazbi kroz povijest, a u radionici „Izrada glazbenih instrumenata“ pod vodstvom prof. Asje Vuković moći će izrađivati glazbene instrumente od različitih materijala. 

Na dječjoj radionici „Budi arheolog“ sudionici će uz mentorstvo muzejskih stručnjaka imati priliku otkrivati, dokumentirati i interpretirati arheološke nalaze.