Među Dalmatincima koji su obilježili prošlu godinu i jedan Ugljanac!!!

Među Dalmatincima koji su obilježili prošlu godinu i jedan Ugljanac!!!

PREKO – Među stotinu Dalmatinki i Dalmatinaca koji su, prema pisanju Slobodne Dalmacije, obilježili 2016. godinu, portal otoci.eu izdvojio je otočane. 

Našli su se među njima kulturni radnici, umjetnici, sportaši, arhitekti, komunalni radnici, kuhari…a mi ističemo našega Ugljanca, mladoga Kaljanina Eliasa Kolegu, perspektivnog skijaša, člana skijaške reprezentacije Hrvatske.

Elias Kolega osvojio je brončanu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u skijanju, u disciplini slalom. Pravi pravcati bodul kandidira za nasljednika Ivice Kostelića. I njegov mlađi brat Samuel također.

U odabranom društvu našli su se još Alen Munitić (Korčula), direktor Festivala Mediteranskog Filma Split, koji je poput lokomotive program FMFS-a dovukao u čak 25 dalmatinskih gradova u kojima se kino odavno ugasilo.

Lovro Kuščević (Brač), ministar graditeljstva u Oreškovićevoj vladi, ministar graditeljstva u Plenkovićevoj vladi, a to nije baš lako bilo postići. Zaslužio pljesak na otvorenoj sceni nakon što je poništio (suludu!) odluku da svi mali iznajmljivači moraju energetski certificirati svoje apartmane.

Joško Eterović (Brač), slikar. Izložba “Djelo i vrijeme” u splitskoj Galeriji umjetnina, presjek 40-godišnje karijere samoukog slikara s Brača, bila je jedan od slabo primijećenih umjetničkih vrhunaca godine.

Nikola Bašić (Murter), arhitekt.  “Ove sam godine izabran za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, promoviran sam u počasnog doktora Sveučilišta u Splitu, predsjednica Republike Hrvatske odlikovala me iznimno visokim odličjem Kneza Branimira s ogrlicom, ali u središtu medijskog interesa našao sam se tek kad sam ručao s Bradom Pittom. To sve govori i o slavi, ali i o vrijednostima koje trenutačno prevladavaju u društvu u kojem živimo”, kazao je slavni arhitekt za Antenu Zadar.

Marin Pirija (Murter), komunalni radnik.  NBA zvijezda Goran Dragić na plaži u Murteru izgubio je novčanik pun novca. Sezonski radnik Komunalnog poduzeća ”Murtela” čisteći plažu u Murteru pronašao je novčanik pun novca. I nije mu ni na kraj pameti bilo zadržati ga. Kad je košarkaš Miami Heata novac (i kartice i dokumente) dobio natrag, potražio je Marinovu obitelj i bogato ih nagradio diveći se poštenju malog čovjeka.

Hrvoje Zirojević (Palmižana), kuhar. “Radio sam u kuhinji kada je došao konobar i kazao mi da gosti traže da dođem do stola, da bi me voljeli upoznati. Kažu da je spiza drukčija, fenomenalna. I tako, odem ja do stola, kad tamo, Bono Vox”, prepričao je poznati chef Hrvoje Zirojević ovoljetnu scenu iz lounge bara i restorana Laganini na Palmižani. Da se razumijemo, nije Hrvoje ovo tek tako, samoreklamerski, izjavio, nego su ga novinari počeli potezati za jezik nakon što je veliki Bono sam objavio da je u Hrvatskoj jeo spizu kakvu nikad nije.
 
Fotografija youtube.com