Novi troškovi za sportske i rekreativne ribolovce

Novi troškovi za sportske i rekreativne ribolovce

PREKO – Novi Zakon o morskom ribarstvu predlagatelja Ministarstva poljoprivrede, koji koji je na javnoj raspravi do 5. veljače 2017.godine, sigurno ne ide na ruku otočanima i priobalcima koji su imali ribarske povlastice (dozvole) za mali ribolov, a temeljem provedenog natječaja nisu dobili povlastice za novu gospodarsku kategoriju „obalni mali ribolov“ nego dozvole za rekreacijski ribolov, smatra Otočni sabor. 

– Vlasnici povlastica za mali ribolov koji su od njih odustali, a uzeli dozvole za rekreacijski ribolov jer nisu koristili mreže stajaćice nego alate koji spadaju u rekreacijski ribolov, bit će zakinuti po predloženom Zakonu o morskom ribarstvu za korištenje nekih alata koji su do sada bili pod rekreacijskim ribolovom. U novom prijedlogu ulaze u kategoriju dodatnog plaćanja za korištenje odgovarajućih alata pa će tako vlasnici rekreacijskih dozvola morati dodatno platiti posebne dozvole za korištenje sljedećih alata: za ribolov ostima, vršama za lov ribe, stajaćim parangalima i upotrebu umjetne rasvjete (ferala), koje se mogu izdati samo uz posjedovanje godišnje dozvole, za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu, koje se mogu izdati samo uz posjedovanje godišnje sportske dozvole i za ribolov u dijelovima mora koji su zaštićeni na temelju propisa o zaštiti prirode u kategorijama nacionalnog parka, posebnog rezervata i parka prirode, objašnjava Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.

Stoga će Udruga za zaštitu hrvatskih otoka, najavljuje Barić, tražiti da se svim vlasnicima rekreacijskih dozvola koje su dobili temeljem ostvarenih prava kao nositelji povlastica za mali ribolov ostavi korištenje svih alata koje su imali do sada kroz postojeću rekreacijsku dozvolu. Odnosno, da za dodatne posebne dozvole budu oslobođeni plaćanja.

– Tražimo i da se izmijeni članak 27. predloženog Zakona o morskom ribarstvu te da glasi: (1) Sportski, odnosno rekreacijski ribolov u ribolovnom moru Republike Hrvatske dopušteno je obavljati temeljem važeće dozvole za sportski ribolov na moru, odnosno dozvole za rekreacijski ribolov na moru (u daljnjem tekstu: dozvola). Tradicijske ribolovne vještine, običaji i vjerovanja na Jadranu, koja imaju svojstva nematerijalnog kulturnog dobra u smislu članka 9. stavka 1. alineja 3. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra. Iznimno od stavka 1. ovoga članka, osobama mlađima od 14 godina dopušteno je bez posjedovanja dozvole obavljati rekreacijski ribolov odmetom s jednim povrazom, sa ili bez korištenja štapa, kaže Barić te dodaje kako se nada da će Ministarstvo poljoprivrede uzeti u obzir sve prijedloge kod formiranja novog Zakona o morskom ribarstvu.