Nagrada „Suncokret ruralnog turizma“ Škrapingu i OPG-u Matulić!!!

Nagrada „Suncokret ruralnog turizma“ Škrapingu i OPG-u Matulić!!!

PREKO – Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“, jedinstvenog nacionalnog projekta nagrađivanja turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija te tradicijske gastronomije ruralnih područja, čak dvije nagrade otišle su na Pašman, a ukupno četiri u Zadarsku županiju.

U kategoriji Hrvatski otočni proizvod srebrnu povelju dobio je OPG Krsto Matulić iz Pašmana, a u obrazloženju nagrade žiri je napisao: „Kada dođete na otok Pašman, u istoimenom naselju potražite kamenu kućicu s plavim prozorima i ulazom, uz samo more, nasuprot pašmanske gajete „Mala Matulića”. Unatoč maloj brodici, unutra vas očekuju domaćini velikog srca Ana i Krsto koji će vam pokazati svoje autentične gastronomske i kozmetičke proizvode, među njima i nadasve poznati Pašmanero…“. OPG Krsto Matulić nagrađen je i 2014. godine za “za spoj autohtonih sirovina i autohtone primjene”.

U kategoriji ruralno-turističke manifestacije, posebno priznanje za sportsko-rekreacijske aktivnosti u ruralnom turizmu dobila je međunarodna sportsko-turistička manifestacija Škraping, JKU Prvenj – Tkon, za koju je žiri obrazložio sljedeće: “U Tkonu na otoku Pašmanu svake godine održava se jedinstvena sportska manifestacija pod imenom škraping. Škraping je međunarodna treking utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova“.

U Zadarskoj županiji nagrađeni su još u kategoriji turistička seljačka gospodarstva OPG Odžaković iz Nadina, a u kategoriji poduzetnici u ruralnom turizmu posebno priznanje za kultivirani krški krajolik dobila je PZ  Maslina i vino iz Polače.

Čestitamo nagrađenima!

Fotografija Ministarstvo turizma