Zanimljivo predavanje Šime Sorića o ljepotama planinarenja

Zanimljivo predavanje Šime Sorića o ljepotama planinarenja

PREKO – U organizaciji Planinarskog društva Zavrh, jedine planinarske udruge na Ugljanu i Pašmanu, u četvrtak, 15. prosinca u Bratskoj kući zanimljivo predavanje o ljepotama planinarenja i boravka u prirodi održao je Šime Sorić, planinar, speleolog, član Gorske službe spašavanja.

Uz vrlo atraktivne fotografije iz svog privatnog albuma, snimljene diljem svijeta, Sorić je govorio o osnovama planinarstva, ukazujući ne samo na ljepote boravka u prirodi i druženja s istomišljenicima, nego i na brojne opasnosti s kojima se susrećemo u divljini.

U jednosatnom predavanju, naslovljenom „Zašto planinarimo: rekreativni, sportski i znanstveni aspekti“, Sorić je dao presjek od početničkog (rekreativnog) odlaska u prirodu preko velikih međunarodnih ekspedicija, speleologije i prikupljanja podataka koji se koriste u znanstvene svrhe do aktivizma u Gorskoj službi spašavanja. 

O svim temama Sorić je govorio na osnovi svoga bogatog 20-godišnjeg iskustva, kao vrsni poznavatelj i zaljubljenik u planine, ne propuštajući naglasiti koliko je za sve uzraste i dobne skupine korisno boravljenje u prirodi.

Prvo predavanje PD Zavrh, kojemu je cilj, između ostaloga, popularizirati planinarstvo, nadamo se da neće ostati i posljednje jer je pravo osvježenje i dobrodošla novina u društvenom životu Preka.
 
Fotografije Pavao Porubić