Predstavnici osam otoka u Europskom parlamentu u Strasbourgu

Predstavnici osam otoka u Europskom parlamentu u Strasbourgu

PREKO – Predstavnici osam otoka okupljeni oko platforme Pokret otoka posjetili su ovaj tjedan Europski parlament u Strasbourgu na poziv zastupnika Davora Škrleca, izvijestila je HINA, a prenio Pokret otoka.
 
Maja Jurišić, osnivačica Pokreta otoka, koji okuplja pretežito mlađe otočane s ciljem umrežavanja otočana i promicanja održivog razvoja otoka, ocjenjuje da su posjeti poput ovih bitni jer pronalaze i način kako “otočne proizvode i ljude preusmjeriti na međunarodne suradnje”.

– To je i kontinuirana edukacija ljudi, o njihovim pravima, načinu donošenja odluka, strukturiranom dijalogu, što sve na lokalnim razinama iznimno nedostaje, kaže Jurišić.

Nakon što je prošlogodišnji posjet otočana Bruxellesu na poziv europarlamentarca Davora Škrleca rezultirao međusobnim povezivanjem i osnivanjem platforme Pokret otoka, na plenarnoj sjednici koja se od 12. do 15 prosinca održavala u Strasbourgu, predstavnici osam hrvatskih otoka (Hvar, Šolta, Vis, Brač, Silba, Ugljan, Korčula, Mljet) imali su priliku upoznati način rada europskih institucija, europskih zastupnika i njihovu ulogu u kreiranju politika koje izravno utječu na život građana.