Stručni skup o dostupnosti zdravstvene zaštite na otocima

Stručni skup o dostupnosti zdravstvene zaštite na otocima

PREKO – Ususret Međunarodnom danu ljudskih prava, koji se diljem svijeta obilježava 10. prosinca, pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizira stručni skup pod nazivom “Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu – postignuća i izazovi”.

Cilj stručnog skupa jest potaknuti javnu raspravu o dostupnosti zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj, posebice za one koji žive u udaljenim i ruralnim područjima. Na skupu će govoriti ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, predsjednik Otočnog sabora Denis Barić, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice Popovača i koordinatorica za zdravstvene projekte u Gradu Petrinji prim. dr. Marina Kovač te predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb i redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepko Pleština. 

Pučka pravo braniteljica Lora Vidović posjetila je prije nepuna dva mjeseca Općinu Preko i u jednosatnom razgovoru s predstavnicima lokalne uprave, civilnih udruga te ravnateljima vrtića i škole doznala s kojim se problemima otočani susreću u svakodnevnom životu. Osim u Preku, pravobraniteljica je boravila u Kalima te na otoku Molatu, gdje su mještani također ukazali na problem prometne izolacije, nedostupnost zdravstvene skrbi i komunalnih usluga, posebno na sustav odvodnje, vodoopskrbu i loše prometnice.
 
– Svi navedeni problemi posebno su zabrinjavajući kada znamo da na otocima živi pretežno starije stanovništvo kojima su javne i socijalne usluge posebno važne za kvalitetu života i dostojanstvenu starost, istaknula je Vidović te dodala kako bi se problem socijalne skrbi mogao ublažiti zapošljavanjem kroz javne radove za ispomoć starima.

Skup će se održati u srijedu, 7. prosinca od 10 do 12 sati u Uredu pučke pravobraniteljice u Zagrebu.

Smatrate li da su vam ugrožena ili povrijeđena ustavna ili zakonska prava i slobode, i to nezakonitim ili nepravilnim radom, ili smatrate da ste diskriminirani, obratite se UREDU PUČKE PRAVOBRANITELJICE