Advent na Pašmanu: „Na dobro nam Božić dojde“

Advent na Pašmanu: „Na dobro nam Božić dojde“

PAŠMAN – „Na dobro nam Božić dojde“ naziv je jednomjesečnog adventskog programa koji ove godine prvi put organiziraju udruge mladih, KUD-ovi, kreativni pojedinci, općinske službe i Turistička zajednica u gotovo svim mjestima na području Općine Pašman.

Od 4. prosinca, kada će se u Kraju zapaliti druga adventska svijeća, do 6. siječnja i Neviske kolede na Koledišću u Neviđanima, Pašmanci i njihovi gosti moći će uživati u kulturnim i zabavnim programima, kreativnim radionicama, koncertima, Božićnom sajmu…

– Program će otvoriti Advent u Kraju, u organizaciji mladeži Kraja i ostalih stanovnika, a nakon paljenja druge adventske svijeće na Tratici druženje će se nastaviti uz blagdanske pjesme, kuhano vino i pečene marune. U srijedu, 7. prosinca, u Starom mlinu na Rivi u Neviđanima ugostit ćemo lutkarsku predstavu  „Novogodišnji šušur“ splitskog lutkarskog kazališta Produkcija Z. U petak, 9. prosinca, u Starom mlinu, održat će se prva od četiri kreativne radionice „Maštaonica“ koje će voditi učiteljica Ivana Medić. Tema prve bit će izrada kuglica, druga će se zvati „Još malo ukrasa“, treća „Kad bi barem malo pao snijeg“ i četvrta „Malo iznenađenje“. Radionice će trajati sat i pol, materijal će biti  osiguran, a sve što se napravi, polaznici mogu odnijeti kući, najavljuje Petra Perinović, predsjednica Općinskog vijeća Općine Pašman. 

Ističe kako su se organiziranju prvog pašmanskog adventskog programa rado odazvali svi, posebno mladi sa svojim udrugama, prijatelji iz susjednog Tkona, otočni proizvođači koji će u subotu, 10. prosinca u Starom mlinu održati veliki Božićni sajam. U sklopu sajma, nastupit će Adriana Benčić i Nataša Burmeta te Crkveni zbor Neviđane. Sljedeći dan, 11. prosinca, u Neviđanima će koncert popularne klasične glazbe održati Ivan Štorić na klaviru i njegov gost David Kumpare iz Pule na klarinetu. 

– Tradicionalni pašmanski božićni koncert, za koji se u školskoj sportskoj dvorani uvijek traži mjesto više, održat će se u subotu, 17. prosinca, a glavne zvijezde bit će Tomislav Bralić i klapa Intrade te naša ženska klapa Zikva uz još poneke goste. Valja spomenuti i da će božićne koncerte održati (18. prosinca) KUD sv. Luka iz Ždrelca, a u školskoj dvorani (23. prosinca) učenici OŠ Vladimira Nazora uz neizostavni sajam učeničke zadruge. Ipak, ono bez čega se ne može zamisliti advent u Neviđanima svakako je Neviska koleda. Riječ je o jedinom zaštićenom nematerijalnom dobru na području Općine Pašman, 300 godina starom običaju paljenja kolede u tri noći – na Badnjak, Staru godinu i Tri kralja, kada daju Bogu zahvalu za zdravlje i spas od kuge koja je nekad vladala. U običaju sudjeluju svi mještani te s veseljem dijele zajedničku večeru na glavnom trgu, objašnjava Petra Perinović i poziva stanovnike svih mjesta na otoku da prisustvuju ovom jedinstvenom događaju.

Kulturno umjetničko društvo Nevijana iz Neviđana 26. prosinca u školskoj dvorani organizira susret KUD-ova otoka Ugljana i Pašmana te pjevača i klapa pod nazivom „Na dobro nam Božić dojde“. A nakon Neviske kolede na Staru godinu u 17 sati na Koledištu, koju također predvodi KUD Nevijana, Pašmanci pozivaju na doček Nove godine kojui organiziraju mladi Kraja i Caffe Patriot uz živu glazbu, zakusku i tombolu.

Detaljan program pašmanskog adventa pogledajte OVDJE