Prvi vikend ožujka tradicionalno rezerviran za Škraping

Prvi vikend ožujka tradicionalno rezerviran za Škraping

TKON – Dvanaesti po redu Škraping održat će se 4. ožujka 2017. godine, a Škrapić, utrka za djecu, u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, u nedjelju, 5. ožujka

U sklopu Škrapinga, koji je nositelj oznake Hrvatski otočni proizvod, održat će se Sajam otočnih proizvoda na kojem će sudjelovati izlagači s Pašmana i ostalih hrvatskih otoka. Kao i dosad, Škraping će imati i humanitarnu notu te će se dio sredstava donirati Centru za rehabilitaciju sv. Filip i Jakov. Sve su to zaključci s prvog sastanka Škraping teama koji se održao u Centru za kulturu u Tkonu.

Škraping je jedinstvena internacionalna treking utrka po oštrom otočnom kamenju i spada u vrstu ekstremnih sportova. Natjecatelji na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu. Utrka je podijeljena u tri kategorije: Ultra (cca 47 km), Challanger (cca 25 km) i Active (cca 12 km). Na utrci natjecatelji prolaze zadanim kontrolnim točkama pored atraktivnih lokaliteta otoka Pašmana te na taj način Škraping, osim sportskog, ima i turistički karakter.

Škraping je tradicionalno najveća utrka Treking lige koja broji 13 utrka na području cijele Hrvatske. Prošle godine u utrci je sudjelovalo gotovo 1300 registriranih natjecatelja iz 11 zemalja te petstotinjak šetača i rekreativaca iz svih dijelova Hrvatske.