LAG-u Mareta za provedbu lokalno-razvojne strategije 6,718.115 kuna

LAG-u Mareta za provedbu lokalno-razvojne strategije 6,718.115 kuna

PREKO – Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 3. studenoga donijela je odluke o privremenom odabiru LAG-ova za mjeru 19.2, 19.3. i 19.4. Među odabranim LAG-ovima nalazi se i LAG Mareta, koji je za provedbu svoje strategije dobio 6,718.115 kuna.

LAG-ovi su do kraja listopada 2016. završili s provedbom mjere 19.1. iz Programa ruralnog razvoja RH unutar kojeg su napravili nove razvojne strategije za svoja područja do 2020 godine. LAG-u Mareta je Odlukom za mjeru 19.1 “Pripremna pomoć” bilo omogućeno povlačenje novca u ukupnom iznosu od 265.604 kuna, od čega  je LAG Mareta uspio iskoristiti nešto više od 241.000 kuna. Tim novcem financirana je izrada nove lokalno razvojne strategije, finacirane su različite radionice, opremljen ured u Preku, kupljena nova računalna oprema, finacirancirane plaće zaposlenika…

Tek nakon konačnih odluka LAG-ovi mogu početi s raspisivanjem vlastitih natječaja za svoja područja, i to za mjere iz Programa ruralnog razvoja za koje su se opredjelili u svojim strategijama, a donijete su na temelju rezultata provedenog istraživanja tijekom izrade novih lokalno-razvojnih strategija.

LAG Mareta predstavlja zajedničku razvojnu mikro regiju osnovanu prema LEADER načelima na području zadarskih otoka i priobalja. Obuhvaća geografsko područje općina Preko, Kali, Kukljica, Sali i Privlaka te Grada Nina i ruralnih naselja Grada Zadra – otoci Iž, Rava, Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib te naselja Kožino i Petrčane. Obuhvaća 41 naselje u kojima, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 15.875 stanovnika. U LAG-u se nalazi i 13 naseljenih otoka, što je čak 28 % naseljenih otoka u Hrvatskoj. 

– Što se tiče aktivnosti u ovoj tekućoj godini koja je evo pred izmakom, svakako treba istaknuti partnerstvo na projektu Općine Preko „Avantura otok“; partnerstvo na projektu udruge Eko Zadar „Revitalizacija starih maslinika“; partnerstvo na projektu „Neretljanske mandarine“ (unutar kojeg je donirano 20 tona mandarina različitim korisnicima u Zadarskoj županiji, prvenstveno vrtićima i školama); partnerstvo u inicijativi udruge Otočni sabor za izmjenu aktualnog Zakona o otocima; partnerstvo u manifestaciji Gospodar otoka i Prosinac u Preku; sudjelovanje u radu Partnerskog vijeća za Urbano područje Zadra; organizacija sajmova otočnih proizvođača u Ninu i Preku; različite edukativne i informativne radionice; pomaganje u pisanju manjih projekata za različite korisnike s područja; aktivno sudjelovanje u osnivanju i radu FLAG-a „Plodovi mora“, pomaganje zainteresiranim korisnicima u prijavi za dobivanje oznake Hrvatski otočni proizvod; susreti s europarlamentarcima Tomašić i Picula u vezi aktivne politike razvoja otoka, razvoja lokalnih zajednica i problematike malog ribolova; prijem kod predsjednice Republike Hrvatske; susret s Pučkom pravobraniteljicom, kontinuirano informiranje dionika s područja kojeg LAG Mareta obuhvaća o aktualnim natječajima koji bi im mogli biti od pomoći. Još jednom pozivamo sve zainteresirane dionike s područja ukoliko imaju nekakvih nedoumica u vezi projekata da nam se slobodno jave, u naš ured svakim radnim danom od 09:00 do 15:00 sati. Ured LAG-a Mareta nalazi se u općinskoj zgradi na drugom katu na adresi Trg hrvatske nezavisnosti broj 2 u Preku, rekla je voditeljica ureda LAG Marete Emila Šimičić Bajlo.  
 
Kontakt podaci LAG-a Mareta:
mail: info@lagmareta.hr; pasko@lagmareta.hr
tel: 023/286-445, kućni 108
mob: 0916047647;  0916050350