Počelo cijepljenje protiv gripe

Počelo cijepljenje protiv gripe

PREKO – Od srijede, 2. studenoga, počinje cijepljenje protiv gripe kod izabranog obiteljskog liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo. 

Za cijelu Hrvatsku nabavljeno je 280.000 doza cjepiva, 17.000 više nego prošle godine, a za Zadarsku županiju oko 10.000 doza. Dolazak gripe očekuje se potkraj prosinca i obično traje do ožujka, a prvi simptomi bolesti su visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja te potom respiratorni problemi.

Cijepljenje se preporučuje i besplatno je za sljedeće kategorije stanovništva:
– osobe životne dobi 65 godina i starije
– osobe s kroničnim bolestima i starije od 65 godina te za zdravstvene djelatnike
– štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
– pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom i kongenitalnim manama
– odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava
– djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu
– djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
– zdravstveni djelatnici
– trudnice

U slučaju da se neke od osoba za koje je cijepljenje preporučeno zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, primjerice kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.

Prošle je godine u Hrvatskoj prijavljeno 21.100 slučajeva gripe, a devet osoba je umrlo.