Osvrt na 3. kongres SEESJA-e u Kukljici

Osvrt na 3. kongres SEESJA-e u Kukljici

KUKLJICA/PREKO –  Sportski novinari iz susjedstva i šire regije Jugoistočne Europe družili su se i natjecali od 30. rujna do 4. listopada u Kukljici i Kalima na otoku Ugljanu, u sklopu 3. Kongresa Udruge  sportskih novinara Jugoistočne Europe (SEESJA) čiji je domaćin, uz pokroviteljstvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i agencije Btravel, bio Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) na čelu s njegovim predsjednikom Jurom Ozmecom.
 
Gotovo 120 sudionika iz 11 zemalja  članica SEESJA-e bilo je smješteno u  apartmanima Turističke  zajednice Zelena  punta u Kukljici, izvrstan domaćin bio je  direktor Igor Nekić, osoblje uvijek na  usluzi zadobilo je sve pohvale gostiju.  Suorganizator je bila agencija Btravel,  partner HZSN-a, koja  je predstavila  svoju novu aplikaciju namijenjenu  novinarima i sportašima, “Tournalist”,  kojom će se  omogućiti najjeftiniji  prijevoz i smještaj na poslovnim i  privatnim putovanjima. “Tournalist” je uz  veliko zanimanje nazočnih predstavio  Btravelov Belizar Zečič, a prezentaciji je  nazočio i Dan  Vidošević, direktor  sportskog razvoja u tvrtci Best Sports Solutions koja surađuje s Btravelom.
 

Veliko zanimanje “žurnalista” za “Tournalist”, Crnogorci prvi put osvojili nogometni turnir
 

Pobjednički pokal tradicionalnog “Mičmana kupa” prvi put su podigli Crnogorci, dok su hrvatski  novinari porazom u finalu 0-2 zauzeli drugo mjesto, što im je nakon dvije “bronce” 2013. i 2015.  najbolji plasman. Treći su ovaj put bili Moldavci, “srebrni” iz 2013., koji su bili bolji od branitelja  naslova Bugara 2-0. Crnogorci su imali i najboljeg strijela turnira, Uroša Radulovića, sa šest  pogodaka, najbolji vratar bio je Rumunj Julian Cuibar, a najbolji igrač Moldavac Serghei Ursul. Naš  Dubravko Miličić je pak u izboru svih sudionika turnira osvojio laskavi naslov “Best Personality”, kao  najupečatljivija osobnost.
 
 Trofej za “fair-play” zaslužila je Srbija, koja je u drugom kolu protiv Mađara pristala igrati s igračem  manje jer se suparnicima ozlijedio jedan igrač, a zamjena nisu imali. I Mađari su u toj utakmici slavili 2-1. Kolege iz Srbije su također pristale igrati dvoboj za 8. mjesto u prvom jutarnjem terminu od 9:30 kako bi izašli u susret kolegama iz Bosne i Hercegovine, kojima je pola momčadi moralo odmah poslije ručka na put kući, izgubivši i taj dvoboj 2-1 te su zauzeli posljednje, 9. mjesto.
 
 Na mini-nogometnom turniru, koji se igrao na terenu s umjetnom travom u Kalima, prvi put je  sudjelovalo devet novinarskih reprezentacija, debitanti su bili već spomenuti Mađari, a igralo se po  revolucionarnoj MatchVision formuli, bez skupina, s tablicom svih devet momčadi nakon dva kola na  osnovu koje su se saznali parovi polufinala i ostala razigravanja za plasman. Prema toj novoj formuli  do posljednje se utakmice, između Hrvatske i Rumunjske, kojima su objema trebali bodovi za  polufinale, nije znalo tko će biti na kojem mjestu, također i uoči  prethodnih utakmica 2. kola, čime je  izbjegnuta mogućnost namještanja ili odigravanja tzv. praznih utakmica u kojima ni jedna niti druga  momčad ne mogu proći dalje. Unatoč početnim nejasnoćama, MatchVision formula se pokazala  dobitnom.
 
 Na Izbornoj skupštini u sklopu Kongresa  novi je dvogodišnji mandat za čelnog  čovjeka SEESJA-e  dobio hrvatski  predstavnik Nikola Lipovac iz Jutarnjeg  lista, koji je jedini predstavio konkretan  program širenja na društvene mreže i  internet. Jedini protukandidat, Boško  Trpeski iz Makedonije,  odustao je prije glasovanja. Rutinski su potvrđena i tri nova člana Izvršnog odbora, Dušan Jocić iz  Srbije, Murat Agca iz Turske i György Szöllösi iz Mađarske. Tajno glasovanje bilo je potrebno za  izbor glavnog tajnika i sa 6:4 pobijedio je dosadašnji obnašatelj te dužnosti, Mihael Delev iz  Bugarske.
 
Uoči radnih obveza na Kongresu sudionici su bili i na izletu u Zadru, koji je opravdao status najbolje turističke destinacije za 2016., a mnoge su momčadi u stanci između utakmica obišle cijeli otok Ugljan te svratili na susjedni Pašman.
 
Hrvatsku reprezentaciju su činili: Duje Bonačić (Splitski portal), Ante Župan (Naši školji), Dubravko Miličić  (24sata), Hrvoje Tironi (Goal.com/hr, kapetan), Hrvoje Hrengek (HRT – HTV Sport), Mario Glavan  (Arenasport TV), Luka Petrinec (HRT – HTV Sport), Nikola Komšić (Nova TV), Marko Cvijanović (Novi list), Milan Stjelja (Nova TV) i Gianluca Starčić (Sportske novosti), dok je vođa momčadi bio dosadašnji kapetan Vedran Pavičić (HNTV), a izbornik Nikola Lipovac (Jutarnji list).
 
Velik obol u organizaciji petodnevnog Kongresa dali su i glavni tajnik HZSN-a Marijan Bakić, članovi Izvršnog odbora Robert Šalinović, Ivana Lukačić – Krajina i službeni fotograf događanja Robert Valai te agilni Davor Kralj sa SPTV-a.
 
SPONZORI: BTravel, HOO, Atlantic grupa, Match Vision, SEvent Zadar, KiK Hrvatska, Heineken Hrvatska, Hotel Korana Srakovčić Karlovac, Auto salon ZAK Karlovac, Tiskara Pečarić-Radočaj Karlovac, Vagor Northland i Hi-tec Karlovac, Oryx renta car, Badel 1862, Cotrulis Zagreb, Grawe Hrvatska, Brodić promet Zagreb i Karlovačka banka.
 
https://www.youtube.com/watch?v=Zo6xtYGfN2U
https://youtu.be/zlvO1IkkZvE
https://www.youtube.com/watch?v=fYoxr3Y4KTk
https://www.youtube.com/watch?v=4N_2rnxtcRc
http://www.aipsmedia.com/2016/10/12/19707/croatia-seesja-media-congress-montenegro
 
POVEZNICA NA FOTOGRAFIJE ROBERTA VALAIJA
Fotografije s kongresa Kukljica SEESJA – https://my.pcloud.com/publink