Pašmanci ugostili stanovnike francuskog otoka Île-aux-Moines

Pašmanci ugostili stanovnike francuskog otoka Île-aux-Moines

PAŠMAN – Magnifique!  Magnifique! Uzvikivali su Francuzi kad su u galeriji u starom mlinu u Neviđanima ugledali izložbu fotografija „Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan“. Prepoznavali su na fotografijama svoje kuće, brodove, novostečene prijatelje iz Hrvatske… 

– Ovo stvarno nismo očekivali, uistinu smo iznenađeni i duboko dirnuti, kazao je Laurent Marion, koji je s još osmero svojih sumještana u jednotjednom posjetu Pašmanu. 

Prije godinu i pol dana, na svom otoku Île-aux-Moines u pokrajini Bretanji, upoznao je skupinu Pašmanaca, a posebno se zbližio s Krstom Matulićem, u čijoj je posadi gajete „Mala Matulića“ jedrio na festivalu „Tjedan u zaljevu Morbihan“.

A Pašmanci su, osim izložbe fotografija, za svoje goste, s kojima su u svibnju 2015. godine potpisali povelju prijateljstva, pripremili raznolik program kako bi im što bolje predstavili svoj otok, Zadarsku županiju i Dalmaciju. Prvoga dana bili su i u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Neviđanima, gdje su više od sata razgovarali s učenicima i učiteljicom Ivanom Medić. Obišli su samostane u Kraju i na Ćokovcu te posjetili Ždrelac.

– Planiramo posjetiti Kornate i Telašćicu, slapove Krke, Šibenik, Zadar, Muzej antičkog stakla, Morske orgulje, Pozdrav Suncu… Naravno, sva mjesta na Pašmanu, gdje će im naši ljudi predstaviti čime se bave, tradicijske proizvode s oznakom Hrvatski otočni proizvod. Tjedan dana brzo će proći, a njih sve zanima jer dolaze iz potpuno drukčije sredine, najavljuje Magić te poziva Pašmance da ove nedjelje između 14 i 17 sati dođu razgledati izložbu fotografija „Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan“ u starom mlinu u Neviđanima.