Na regati Latinsko idro i nekadašnja priješka gajeta Cicibela

Na regati Latinsko idro i nekadašnja priješka gajeta Cicibela

PREKO – Leut Jaruh iz Murtera kapetana Jadrana Jerata ukupni je pobjednik 19. po redu regate Latinsko idro, koja se u nedjelju, 25. rujna održala u Murteru. Drugi u kategoriji leuta bio je MU 85 Tonka Skračića, a treći Orlić MU 84 Dietera Schellenbera. 

Među gajetama prva je bila Sirotica Damira Čorkala, druga Trtuša s kormilarom Antom Turčinovim, a treća Ilka MU Ante Davora Turčinova. „Boje“ zadarskih otoka na regati tradicijskih brodova branila je gajeta Buha iz Ugrinića, vlasnika i predsjednika Udruge Frkata Stanislava Kuštere, koja je u cilj stigla 35., od 63 broda koliko je startalo iz murterske lučice. Osim nje, iz Zadarske županije sudjelovali su leut Neumorni iz Biograda u vlasništvu Nevie Perković, koji je u cilj stigao na 47. mjestu, i Condrura Croatica Sveučilišta u Zadru, koja, nažalost, nije završila regatu.

Zapaženo 17. mjesto osvojila je gajeta Cicibela, danas u vlasništvu Marina Mijata iz Betine, a nekad ponos Preka i prvoga vlasnika Tome Gregova Taškela. Godine 1931. sagradio ju je betinski kalafat Jere Filipi Tošulov, a po završetku gradnje naručitelj je gajetu platio sa 1200 litara maslinova ulja. Služila je za održavanje Gregovih prekomorskih posjeda u Zadru. 

Tijekom Drugoga svjetskog rata priješka gajeta je prevozila ljude sa zadarskih otoka, najviše Ugljana, u zbjeg prema Visu i Africi. Brod je stradao u Domovinskom ratu u Zadru, a obnovljena je inicijativom vlasnika Marina Mijata uz podršku nekoliko sjevernodalmatinskih općina i uz veliku pomoć škvera Ćire Burtine. Redoviti je sudionik tradicijskih regata od 2011. godine.

Kako je bilo na regati Latinsko idro, pogledajte u našoj FOTOGALERIJI