Između Sali i Ždrelca izgorio brod, posada spašena!

Između Sali i Ždrelca izgorio brod, posada spašena!

PREKO – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je u 9 sati poziv pogibelji od skipera motorne jahte „Danpedro“, austrijske zastave, dužine 20 metara, na kojoj je netom prije izbio snažan požar koji se ubrzano širio potpalubljem.

MRCC Rijeka u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar odmah je pokrenula spasilačku akciju te su se prema dojavljenoj poziciji s dva službena plovila uputili djelatnici zadarske Lučke kapetanije.

Zbog izrazito pogibeljne situacije Središnjica je putem obalne radio postaje ORP Zadar o događaju obavijestila sve sudionike u pomorskom prometu, slijedom čega je u pomoć posadi havarirane jahte prva doplovila koćarica „Pauk 1“, luke upisa Zadar, čija je posada sve austrijske brodolomce iz mora izvukla na brod.

Do dolaska plovila zadarske Kapetanije u 9.45 sati, austrijsku jahtu u potpunosti je zahvatio požar te je počela tonuti, zbog čega su angažirani pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji zbog znatnih oštećenja brodske građe nisu bili u mogućnosti osigurati jahtu koja je potonula u 11.18 sati. S obzirom na to da je u brodskim spremnicima preostlao oko 1000 litara pogonskoga goriva (diesel) koje je uslijed potonuća počelo istjecati, angažirano je i specijalizirano plovilo za uklanjanje onečišćenja mora i morskog okoliša, koje je ubrzo ograničilo onečišćenu morsku površinu te je započelo s uklanjanjem onečišćenja, koje se nošeno snažnom morskom strujom proširilo 300 metara u dužinu te oko 70 metara u širinu.

Djelatnici zadarske Lučke kapetanije petero austrijskih brodolomaca prekrcali su na jedno od službenih plovila te ih prevezli u Sukošan, gdje su ih preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar koji su utvrdili da nitko od brodolomaca nije ozlijeđen. Prema prikupljenim podacima, potonula austrijska jahta u vlasništvu je jednog od članova posade, A. G., koji je ujedno i otac skippera P. G., no s obzirom na pretrpljeni šok, nitko od članova posade nije bio u mogućnosti davati nikakve izjave.

Jahta je prije havarije plovila iz smjera kornatske marine Žut, a požar je izbio u brodskoj strojarnici u neposrednoj blizini prolaza Mali Ždrelac, gdje je nedugo potom i potonula. Tijekom dana s voditeljem i posadom potonule austrijske jahte obavit će se razgovor.
 
Fotografije EmergenSea