Muline dobile Klupu zalazećeg Sunca! Presijecanje vrpce 3. rujna

Muline dobile Klupu zalazećeg Sunca! Presijecanje vrpce 3. rujna

UGLJAN – Klupa zalazećeg Sunca u Mulinama je gotova! Barem što se tiče velikih, grubih radova. Ostaje još fugiranje i malo dotjerivanja prije svečanog otovrenja i presijecanja vrpce!

– Počeli smo 15. srpnja predvečer po jakoj buri, a završili 17. kolovoza po također vjetrovitom vremenu. U četiri tjedna rada često nas je ometalo loše vrijeme i da nije bilo tako, vjerujem da bi klupa bila gotova prije Vele Gospe. Ali dobro, zadovoljna sam, priveli smo kraju još jedan posao iz projekta “Svako misto svoju klupu ima” i već razmišljam o novoj klupi, najvjerojatnije u Sušici, govori gospođa Božica Kliman, autorica projekta, kojoj su i ovoga ljeta najveći pomagači bila djeca.

Za razliku od prethotnih godina, kada su na klupama radili brojni turisti, u Mulinama je bilo više domaćih.

– Od prve do posljednje večeri moje glavne pomagačice bile su djevojčice Ana i Marija koje žive u susjedstvu starog mula. Trajni kreativni pečat i ove je godine ostavio moj mladi prijatelj Jan Perica iz Zadra, s kojim sam lani radila na Klupi izlazećeg Sunca u uvali Mostir. Često je dolazila i Janova majka, djeca sa Sestrunja, Rivnja i uistinu mnogi turisti. A jedan bračni par iz Belgije toliko se oduševio mozaik-klupom da nas je pozvao u Bruges i čak predložio da se uspostavi trajna suradnja između Ugljana i toga lijepoga belgijskoga grada. Dobili smo i ponudu da klupe ove jeseni radimo i na Rivnju i na Sestrunju, što bih stvarno voljela, ali pitanje je kako organizirati svakodnevni prijevoz, prepričava gospođa Kliman što se sve događalo dok se stvarala mulinska klupa u koju je utrošeno sedam četvornih metara keramičkih pločica i desetak kilograma ljepila.

Sljedeći tjedan majstor Sahib Delić i gospođa Kliman klupu će fugirati, a veliko otvorenje najavljeno je za 3. rujna, u sklopu manifestacije “Ugljan u cvijeću” koju tradicionalno na kraju sezone organizira Turistička zajednica mjesta Ugljan.

Projekt “Svako misto svoju klupu ima” započeo je 2014. godine. Prva klupa postavljena je ispred ureda Turističke zajednice u središtu Ugljana, a druga lani u uvali Mostir. Cilj je projekta postaviti klupe u svih devet ugljanskih zaseoka i stvoriti prepoznatljivu turističku atrakciju.