Zadarskim otocima dvadeset oznaka Hrvatski otočni proizvod

Zadarskim otocima dvadeset oznaka Hrvatski otočni proizvod

PREKO – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je odluku o ovogodišnjim dobitnicima oznake Hrvatski otočni proizvod.

Od ukupno dodijeljenih 68 oznaka, na otoke Zadarske županije odlazi dvadeset priznanja. Na otoku Ugljanu nagrađeni su Vilma Jozić iz Preka za suvenire-rukotvorine (kanica-pojas/narukvice i privjesci/spara), Ankica Pletikosić iz Preka za tkane proizvode (tkanice, torbe, stazice), Željko Otavijević iz Sutomišćice za  suvenire od maslinova drveta (podložak za sapun) i Ribarski obrt Moćun iz Kali za mariniranu i slanu ribu.

Otok Pašman ponovno je osvojio najviše priznanja, osam, i to OPG Marin Zalović, Tkon, za kuglice od suhih smokava s čilijem, OPG Mušćet, Tkon, za melem od smilja, OPG Ante Grdaš, Tkon, za parfem od divlje ruže i kremu za lice od smilja, Vladka Bobić, Tkon, za domaći sapun, Katica Sinković Titulić, Tkon, za domaću paštu (s blitvom/bez dodataka), Nataša Burmeta, Pašman, za ušećerene mendule i sapun od lavande, OPG Krsto Matulić, Pašman, za kozmetičku liniju Booble Boom, Beauty Drops/Antiage krema od smilja i daske za rezanje od drveta trešnje te Magic Brothers d.o.o., Pašman, za djevičansko maslinovo ulje „Otus“.

U Pag odlaze dvije oznake – Paškoj sirani za Jubilarni sir Pagus te Ribarskom obrtu Škrpoč iz Paga za Novaljsku mariniranu hobotnicu. Aranea d.o.o. Silba oznaku HOP dobila je za svježu tjesteninu (bez dodataka/ špinat/rajčica/crna) i njoke (čičoka/rajčica/špinat/gljive), a Mišić Silba d.o.o. za keramičke proizvode za kućnu uporabu i ukras (držač soli/zdjelica). OPG Filip Simičić s Rave nagrađen je za hidrolat (mirta/lavanda/ružmarin), Heda Vidović Šehović, Veli Iž, za prirodnu kremu od smilja s otoka Iža, Domaća radinost Darinko Karinja, Sali, za eterično ulje kadulje i macerat smilja, a Sri porta j.d.o.o. iz Sali za Suvenir Fish Factorys Old Saylor’s Kit.

– Preponosni smo jer su se mnoge stvari u godinu dana pokrenule. Ljudi su vrijedni, ali možda malo inertni i skeptični, trebao im je netko da ih gura i potiče. No, uz trud i rad nadam se da će se neke stvari promijeniti, da će početi vjerovati u sebe i svoj rad, ne samo za vlastitu dobrobit nego i cijele zajednice. Na nekim sam prijavama i sama radila i znam da sve to nije jednostavno. Ali, isplatilo se! Nadam se da će ih sljedeće godine biti barem dvostruko, komentirala je službenu odluku Ministarstva regionalnog razvoja voditeljica Ureda LAG-a Mareta u Preku Emila Šimičić Bajlo, s čijeg je područja desetak dobitnika priznanja.

Svi nagrađeni proizvođači oznake mogu koristiti odmah, a službena dodjela priznanja bit će u listopadu. Pproizvodi s oznakom „Ekološki proizvod“ oznaku HOP dobivaju na godinu dana, a proizvodi s oznakama „Izvorno hrvatsko“, „Hrvatska kvaliteta“, Tradicionalnog ugleda“, „Izvornosti“, „Zemljopisnog podrijetla“, „Izvornosti za ostale proizvode“, „Zemljopisnog podrijetla za ostale proizvode“ oznaku dobivaju na tri godine.