„Priča sa škoja“ i sinkronizirane plivačice uz okus i slovo baštine

„Priča sa škoja“ i sinkronizirane plivačice uz okus i slovo baštine

PREKO/MALI IŽ – U sklopu projekta „Lipa naša Komoševa“, Udruga Eko-Zadar u uvali Komoševa u Malom Ižu organizira produženi vikend za djecu. 

U nedjelju, 14. kolovoza, niz događanja započinje u 18 sati na kupalištu kod uljare kuharskom radionicom Dijane Popovac. Djeca i mladi u dobi od dvije do petnaest godina po tradicionalnom će receptu  pripremati maloiške pogačice. Slijedi modna revija koja je rezultat dviju radionica: „Glagoljaški dizajn majice“ i „Eko obuća“, obje održane pod vodstvom prof. Mišele Nežić, a mali kreativci pokazat će kako su osmislili i realizirali svoje prijedloge za originalni maloiški uporabni suvenir.

Večer završava izvedbom predstave „Priča sa škoja“ nastale u sklopu dramske radionice koju vodi prof. Barbara Kostović Punoš. Igrokaz prikazuje povijesne epizode maloiškg života, a nastao je dramatizacijom priča zabilježenih u knjizi Slavka Govorčina „Iž u smihu i gorčini“. U predstavi sudjeluje  dvanaestero djece u dobi od 4 do 12 godina. Realizaciju su pomogle i vrijedne majke i bake Iva Lukin, Silvana i Marijana Lukin te Josica Dunatov, a podršku je pružio i Davor Grzunov. Polaznici dramske radionice izradili su i potrebne rekvizite te oslikali platno za kulisu. 

Proteklih dana u Komoševi se, pod vodstvom trenerice prof. Tamara Smetko Martinov,  vježbalo sinkronizirano plivanje. U ponedjeljak, 15. kolovoza, u poluvremenu tradicionalnog maloiškog natjecanja u vaterpolu, polaznice radionice izvest će prigodni program. 

Projekt „Lipa naša Komoševa“, vrijedan 9999 kuna, sufinancira Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša, a izvedbu predstave „Priča sa škoja“ donacijama su pomogli i lokalni poduzetnici.

Fotografije Udruga Eko-Zadar