Pjesnici u Preku: Večeri na Brižićevin Dvuoru

Pjesnici u Preku: Večeri na Brižićevin Dvuoru

PREKO – Pjesnička manifestacija „Večeri na Brižićevin dvuoru“ ove je godine održana dvadeset i šesti put zaredom. U dalmatinskom kamenom dvoru obitelji Brižić, Jurin, Biloglav i Čiklić umjetnost pjesništva progovorila je na narječima hrvatskoga jezika – čakavici, štokavici i kajkavštini. 

Na večerima poezije dosad su sudjelovali pjesnici izvan granica Hrvatske, pa se s pravom može reći da umjetnost ne poznaje granice, a za Brižićeve dvuore da je međunarodna pjesnička manifestacija.

Matica hrvatska Preko, uz supokrovitelje Općinu Preko, TZO Preko i Zadarsku županiju, prvu pjesničku večer organizirala je 1991. godine u spomen na 100. obljetnicu tragične pogibije 16 prijeških lavandiera-pralja u moru nadomak Preka, na Dušni dan. “Iako je od tragedije prošlo 125 godina, i danas je živo je sjećanje na majke, žene, djevojke koje su smrt našle u moru, noseći opranu robu gospodi u Zadar”, u uvodnoj riječi rekla je prof. Marija Rušev

Pjesnike je 26. “Večerima na Brižićevin dvuoru“ predstavio prof. dr. sc Robert Bacalja kratkim prikazom njihova umjetničkog puta i objavljenim zbirkama poezije. Kako se na Bižićevin dvuoru njeguju i narodne pjesme i napjevi, Udruga žena Luzor otvorila je večer narodnim napjevom  „Grlica“. U programu su sudjelovali pjesnici Tomislav Meštrić iz Kukljice, Zvonko Sutlović iz Veloga Iža, Božica Brkan iz Zagreba, Ernest Fišer iz Varaždina i Zorica Antulov iz Zadra.

Poeziju  Ante Gregova Jurina interpretirala je dramska umjetnica Milena Dundov.  Scenu, priču majke o znamenitim preškim papučerima djeci pred počinak, iz predstave „Žrvanj života“, izveli su glumci iz Preka.

Mlada pjesnikinja Zorica Antulov svojim je pjesmama prenijela publici fino istkane emocije, udivljenost svijetom širom otvorenih očiju. Tugu „Starog broda“ ostavljenog negdje uz put izrazila je u pjesmi koju su uglazbili i otpjevali uz gitaru Jelena Rušev Mogilevsky i Predrag Režan. Dr. sc. Tomislav Košta iz Zadra, voditelj više dalmatinskih klapa, odsvirao je svojevrsnu dalmatinsku himnu „Dalmatino, povišću pritrujena“ Ljube Stipišića Delmate i „More“ Josipa Pupačića. U glazbenom dijelu sudjelovala je i Adela Novković.  

Tomislav Meštrić, dobitnik nagrade za životno djelo Donat, Hrvatskog književnog društva, ogranak Zadar, na Brižićevin dvuoru predstavio se s nekoliko pjesama pisanih na čakavištini mjesta Kukljice. U proteklih 25 godina druženja s poezijom, 85-godišnji čakavski pjesnik iz Kukljice izadao je osam zbirki pjesma. Zvonko Sutlović svoje pjesme govorio je naizust, a zanimljivu interpretaciju popratio je živom gestikulacijom koja prati govor Dalmatinaca.  Božica Brkan iz Zagreba čitala je svoje pjesme na milozvučnom kajkavskom narječju koje je publika popratila s pljeskom.

Pjesnik iz Varaždina Ernest Fišer, kritičar i publicist,  prošlogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade Dragutin Tadijanović, koju dodjeljuje  Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, za pjesničku zbirku “Macbeth na fajruntu” pisanu na kajkavskom narječju. Pjesmama iz zbirke predstavio se na Brižićevin dvuoru. Publika je toplim pljeskom pozdravila pjesnike, a članice Udruge žena Luzor  po tradiciji darivale su sve nazočne kusima – kruhom i vinom.

Fotografije: Jasna Marcelić