Izložba dječjih radova na glagoljici u samostanu na Ćokovcu

Izložba dječjih radova na glagoljici u samostanu na Ćokovcu

PREKO/TKON – Nakon Iserlohna i Rima, izložba dječjih radova inspiriranih glagoljicom stiže i u Benediktinski samostan Ćokovac u Tkonu! 

Hrvatski umjetnici Ankica i Ante Karačić koji žive i rade u Njemačkoj osmislili su i pokrenuli  likovni natječaj “Glagoljica u dječjem oku i srcu”, ovoga puta uz pomoć  udruge Jedna Musika i Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim.

Projekt “Glagoljica u dječjem oku i srcu” traje već 16 godina tijekom kojih je okupio 1000 djece, 200 pedagoga, 150 škola i brojne udruge iz čak 17 zemalja.  Tema ovogodišnjeg natječaja privukla je velik broj djece iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Italije, Švicarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke.  Žiri Gradske galerije Iserlohn u travnju je odabrao najbolje crteže, a među njima bili su i radovi troje učenika Hrvatske nastave u Rimu – Nine Alvir (7. r.) te Marca i Giulie Verdat (8. r.)  koji su osvojili 3. mjesto u kategoriji učenika od petog do osmog razreda. U sklopu projekta izloženo je više od 1000 radova stvorenih različitim tehnikama (ugljen, olovka, kolaž, kombinirane tehnike), od kojih svaki (spektrom intenzivnih boja ili igrom monokromatskim tonovima) plijeni osebujnošću i jedinstvenošću.
Radovi ce biti postavljeni u vanjskom prostoru Benediktinskog samostana na Ćokovcu.

Od 25. rujna izložba će biti postavljena u  Kruču (Molize), od 7.  listopada u Zagrebu u Hrvatskoj matici iseljenika, a nakon toga u Zadru (15. listopada 2016.) te u Subotici početkom prosinca. 

Izložba će se otvorena u četvrtak, 4. kolovoza 2016. u 18.30 sati, a uz izložbu osmišljena je radionica glagoljice koju će voditi fra Damjan. Radovi se mogu razgledati do 10. kolovoza 2016.