“Brod kulture“ potaknuo osnivanje prve knjižnice na Pašmanu

“Brod kulture“ potaknuo osnivanje prve knjižnice na Pašmanu

PREKO/TKON – Mještani i predstavnici Općine Tkon jučer su za „Brod knjižaru – Brod kulture“ pripremili poseban doček – okupili su se na rivi i uz pjesmu pozdravili uplovljavanje broda. 

Kako bi predstavili bogatu kulturnu baštinu Tkona, za posjetitelje ove kulturno-turističke manifestacije organizirali su Sajam otočnih proizvoda te brojne nastupe KUD-ova i otočnih klapa. Uz Dječji vrtić Ćok, predstavili su se Udruga za promicanje međunarodnih hrvatsko-češko-slovačkih odnosa „Oko Jadrana“, Udruga „Frkata“ s regatom „5. đir po konalu“, SKUD „Ivan Brnjik Slovak“ iz Jelisavca te folklorna skupina „Končenicka chasa“ – Češka beseda. Ljubitelji fotografije mogli su pogledati izložbu „ScrewedCITY“ koju potpisuju Darko Kero i Goran Kuzmanić, a svojim su nastupom atmosferu podigli i Kunjski Ćoci, mažoretkinje, KUD Kunjka te klapa Kanica. Program su organizirali Općina Tkon i TZ Tkon, zbog čega su već drugi put zaredom zasluženo osvojili Mastercard zlatnu statuu za najbolju turističku zajednicu kao suorganizatora manifestacije. 

– Odaziv i brojnost zainteresiranih i za ovo, treće gostovanje Broda knjižare u našem malom Tkonu još jednom potvrđuje da knjiga ima budućnost i da nije ustuknula pred modernim medijima. Ovo redovito ljetno gostovanje prepuno događaja od prvog uplovljavanja u Tkon ohrabrilo nas je i dalo dodatni poticaj i potvrdu da je osnivanje knjižnice ovdje u Tkonu ne samo potreban, nego i nužan dodatni sadržaj svakodnevnom životu naših otočana. Uz veće i manje projekte, kao što je nova trajektna luka, znatno povećana javna rasvjeta, uređenje plaža i slično, mi nismo zaboravili duhovnu i obrazovnu stranu života – s gradskim knjižnicama Zadra i Biograda sklopili smo ugovor o osnivanju mjesne knjižnice Tkon i uložili u stručno obrazovanje osobe koja će je voditi. Brod knjižara postao je ne samo naš prijatelj i partner, nego i svojevrstan test naše gostoljubivosti – s ponosom moramo i ovdje ponoviti da je prethodnih godina Tkon proglašen najboljim domaćinom knjige na cijelom Jadranu. S veseljem ćemo se nastaviti truditi i knjizi kao izvoru znanja uvijek osigurati prostor i pažnju koju zaslužuje, istaknuo je načelnik Tkona Goran Mušćet.

rogram Broda kulture uključivao je ponudu više od 3000 naslova te predstavljanje domaćih književnika Stjepe Marinovića i Kašmira Huseinovića kojima su se upravo u Tkonu pridružile nagrađivana autorica Silvija Šesto i književna zvijezda iz Zagreba Rosie Kugli. Najmlađi su uživali u predstavi „Velika staklena avantura“, koja se, kao i predstava o životu Marije Jurić Zagorke „Kakva majka, takva kći“ održala kod Stare gusterne. Kako je ova turneja posvećena upravo Zagorki kao jednoj od naših najpoznatijih i najčitanijih književnica, na brodu su bile dostupne i sve njezine knjige. Posebna gošća glazbenog dijela bila je pobjednica ovogodišnjeg showa The Voice – Ruža Janjiš. 
 
Nakon Tkona, „Mastercard Brod knjižara – Brod kulture“ put Silbe.