Lukoranci i ovoga ljeta časte goste na svojim malim feštama

Lukoranci i ovoga ljeta časte goste na svojim malim feštama

MALI LUKORAN – Svako mjesto na moru svoju feštu ima! Mali Lukoran najpoznatiji je po prvoj ljetnoj fešti sv. Ante 13. lipnja, na koju dolaze stanovnici s cijelog otoka Ugljana. 

Ali, Mali Lukoran još je poznatiji po malim feštama koje tri-četiri puta u tijeku ljeta mještani organiziraju za sebe i svoje goste. 

– Ne trebaju nama ni plakati ni pozivnice. Čim se zadimi s gradela na Buri, zna se da počinje fešta!, kaže Damir Korenov, glavni „pekač“ i jedan od motivatora i organizatora druženja po kojima gosti pamte i rado se vraćaju u najmanje naseljeno mjesto na Ugljanu.

Rajko Sandalić zadužen je za ribu, Zdenko Korenov poslužuje goste i pazi da ničega ne nedostaje, Toni Martinov brine o drvima, Marino Sandalić zadužen je za maslinovo ulje i „desna“ je ruka svima, a ostali u mjestu, ako treba, priskaču upomoć. 

– Sve što se pojede i popije potpuno je besplatno. Naši vikendaši to već znaju i uvijek donesu pokoju bocu vina, soka ili ispeku fritule. Ali gosti, stranci koji su kod nas prvi put, ne mogu se načuditi i ne prestaju zahvaljivati, kažu Lukoranci koji su i ovoga puta ispekli 15 kilograma lokarda i 10-ak kilograma srdela te spremili buzaru od 15 kilograma dagnja. 

Uz sotto voce pjesmu, druženje je i ovoga puta trajalo do sitnih noćnih sati i pozdrav: “Vidimo se na Buri, na novoj fešti!”