Predstavljena knjiga “Preku s ljubavlju” Franka Sorića

Predstavljena knjiga “Preku s ljubavlju” Franka Sorića

PREKO – U POU Dom na žalu u Preku u subotu, 23. srpnja, predstavljena je knjiga Prečanina Franka Sorića, sonetni vijenac “Preku s ljunavlju”, sa 15 soneta povezanih istom idejom na kraju spojeni magistralom.

Kako je u predgovoru istaknuo književnik Ante Tičić,  Sorić u sonetnom vijencu otkriva ambijentalnu ljepotu rodnog Preka. “Svojim kondenziranim misaonim stremljenjima Sorić uspijeva obuhvatiti sve sfere prostorno-vremenske neograničenosti, a čime, rekao bih, zatravljuje dubinom izraza. Franko Sorić se ovdje kroz nesebično davanje razgaljujući dušu uzdiže do psalmičkih dosega, otvoreno kao rapsod pjevajući pjesnikinje Cedu i Mariju, rodno Preko, njegove kuće i ljude, crkvu Gospe od Ružarija, ceste, zvonik, školu, luku, brodove, Sv. Mihovil, raznoliko raslinje.

Uz mnoštvo stihovnih kao i 15 slikovnih asocijacija, valja reći da je u ovoj knjizi očito vidljiva edukativna komponenta što intrigira. Svojim virtuoznim izljevomjedinstveno-višeslojnih rimarija spram svom pitoresknom priobalnom kraju, koristeći govorničku figuru pars pro toto, Sorić par excellence ovjekovječuje svoj dom vrednujući ga kao i svijet oko sebe i svojih ljudi. O tom na jednom mjestu nadahnuto kaže francuski filozof Gaston Bachelard: ‘Kuća je naš kut u svijetu. Ona je – to je već često rečeno naš prvi svemir. Ona je stvarno kozmos, kozmos u pravom smislu te riječi. Nije li i najskromniji stan, sagledan intimno, lijep.'”