Goran Šarin prati akciju sigurnosti plovidbe

Goran Šarin prati akciju sigurnosti plovidbe

PREKO – Akcija pojačanoga nadzora sigurnosti plovidbe kodnoga naziva “Sigurna plovidba 2016” održati će se u ponedjeljak, 25. srpnja u trajanju od 10 do 19.00 sati, na području svih osam lučkih kapetanija.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Miro Škrgatić ovogodišnju akciju pratiti će na riječkom području nadzora sigurnosti plovidbe, dok će akciju na zadarskom području pratiti pomoćnik ministra, kap. Goran Šarin, ispred nadležne Uprave sigurnosti plovidbe.

Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe u okviru akcije provesti će djelatnici svih osam lučkih kapetanija u koordinaciji sa njihove 72 lučke ispostave te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji djelatnici će pružiti podršku sudionicima akcije dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, neidentificiranim i identificiranih pomorskim objektima te naročito u slučajevima glisiranja preblizu obale.

Poseban naglasak prilikom ovogodišnje provedbe akcije pojačanoga nadzora biti će na poštivanju propisa u slučajevima plovidbe uskim kanalima, plovidbi brodica unutar 300 metara odnosno, 150 metara od obalne linije, nadzor kupača u odnosu na postavljene plutajuće ograde uređenih plaža, kao i predaleko udaljavanje kupača od obale, odnosno iz obuhvata plivališnih zona uređenih i prirodnih plaža, zatim će se pojačano nadzirati osobama koje obavljaju djelatnost iznajmljivanja plovila te nadzor nad brodovima i brodicama koje obavljaju prijevoz putnika.

Svrha i potreba održavanja koordinirane akcije nije samo u demonstraciji operativne spremnosti i učinkovitosti svih koordiniranih službi u nadležnosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, u svim mogućim situacijama na moru, nego i u preventivnom djelovanju na sve sudionike u pomorskom prometu, a posebno u smislu poštivanja propisa iz područja sigurnosti plovidbe, budući da tijekom sezone hrvatskim morem u prosjeku plovi oko 170 tisuća charter plovila, 30 tisuća sportskih i rekreativnih plovila, a u jadranske luke uplovljava između 60 i 100 tisuća brodova.