Mještani Ista priskočili upomoć posadi nasukane jedrilice

Mještani Ista priskočili upomoć posadi nasukane jedrilice

PREKO – Kako je izvijestilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, u zadarskom akvatoriju rano jutros nasukale su se dvije jedrilice.

Djelatnici zadarske Lučke kapetanije zaprimili su u 02.43 sati dojavu austrijskoga skipera S.F. o nasukavanju jedrilice duge devet metara na jugozapadnoj strani otoka Mauna. Na jedrilici je uz skipera bio još jedan član posade, nitko nije ozlijeđen te je prema njima upućeno specijalizirano plovilo za pružanje komercijalne pomoći povilima i osobama na moru. Utvrđeno je nasukavanje jedrilice cijelom dužinom na obalu otoka te je odsukavanje i eventualno tegljenje organizirano tijekom dana.

Obavijest o drugoj pomorskoj nezgodi djelatnici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su u 03.55 sati posredstvom Pomorske policije Zadar. Prema prikupljenim podacima, djelatnici LK Zadar izvijestili su o nasukavanju jedrilice u charteru imena „Aleta“, luke upisa Punat, s dvoje članova posade, u uvali Kosirača na otoku Istu.

Nasukanje se dogodilo najvjerojatnije zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta. Jedrilici je oštećen trup ispod razine mora te je zabilježeno manje naplavljivanje. Članovi posade, oboje nizozemski državljani, nisu ozlijeđeni, zbrinuli su ih mještani Ista, koji su također osigurali jedrilicu od potonuća.

Onečišćenja mora nema, a komercijalno odsukavanje jedrilice obaviti će se do kraja dana.