Javni skup oko katastarske izmjere za Preko i Sutomišćicu

Javni skup oko katastarske izmjere za Preko i Sutomišćicu

PREKO – S prvim danima srpnja počet će provođenje nove katastarske izmjere na području Općine Preko, koja će u prvom aranžmanu s Državnom geodetskom upravom obuhvatiti katastarske općine Preko i Sutomišćica.

Tim povodom izvođač radova tvrtka Geoprojekt d.d. iz Opatije poziva zainteresirane mještane na javni skup u svrhu upoznavanja s radovima na novoj katastarskoj izmjeri. Skup će se održati u srijedu 6. srpnja 2016. godine u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu «Dom na žalu».

Pozivaju se svi nositelji prava na nekretnine u katastarskim općinama Preko i Sutomišćica da prisustvuju javnom skupu, poručuju iz tvrtke Geoprojekt d.d. Opatija. Procijenjena vrijednost katastarske izmjere za katastarsku općinu Preko iznosi oko 2,1 milijuna kuna.

Sukladno Sporazumu o provođenju katastarske izmjere na području Općine Preko, Državna geodetska uprava sufinancira 60% iznosa, a Općina Preko 40%. Udio sufinanciranja od strane Općine Preko trebali bi snositi i su-vlasnici katastarskih čestica koji će imati izravnu korist od katastarske izmjere i sređivanja zemljišnih knjiga. Katastarska izmjera trebala bi se po planu provoditi iduće tri godine, a završiti do kraja 2018. godine.

Posljednja katastarska izmjera – takozvana ”nova izmjera” nije provedena i u zemljišnim knjigama, iako je katastarski ucrtala čestice zemljišta i građevine. Stoga su vlasnici čestica često nailazili na probleme identifikacije čestica „stare“ i „nove izmjere“, te morali provoditi skupe i dugotrajne postupke na katastru i zemljišniku Suda.

Skorom katastarskom izmjerom za Preko i Sutomišćicu to bi se trebalo olakšati i ubrzati, a zemljišne knjige ažurirati, pogotovo ako se obistine najave iz Vlade o spajanju gruntovnice i katastra. Nakon Preka i Sutomišćice, Općina Preko planira kandidirati i ostala mjesta za katastarsku izmjeru, a to će ovisiti o financijskim sredstvima Državne geodetske uprave.