Gajeta Mala Matulića pobijedila na regati „Otok ljubavi – Galešnjak“

Gajeta Mala Matulića pobijedila na regati „Otok ljubavi – Galešnjak“

PREKO/PAŠMAN – Posada Krste Matulića iz Pašmana na gajeti Mala Matulića drugu godinu zaredom pobijedila je na regati „Otok ljubavi – Galešnjak“. 

Drugo mjesto osvojila je posada broda Baba Ivanica iz Tisnog, treće Kurnatarica iz Murtera, a ukupno je sudjelovalo dvadeset posada s otoka Pašmana, Ugljana, Tisnog, Murtera, Vodica i Biograda.

U dvodnevnim događanjima regate „Otok ljubavi – Galešnjak“, koju je organizirala Udruga Štrop iz Pašmana, volonteri iz Pašmana i Turnja te vikendaši i gosti iz Slovenije, održana je ekološka akcija čišćenja obalnog pojasa otočića Komornika te porinuće gajete u vlasništvu Luke Bobića iz Pašmana, kupljene prije dvije godine na Prviću, a sagrađene prije 50 godina u Savru na Dugom otoku. Bobić je gajetu obnavljao godinu i pol dana pazeći na svaki detalj te s njome prvi put zaplovio na regati.

Prema riječima Denisa Mađerića, potpredsjednika Udruge Štrop, dvodnevna zbivanja oko regate, jedrenje i okupljanje posada s otoka i priobalja te porinuće obnovljene gajete opravdavaju prvotnu ideju i cilj organizatora da stari, tradicijski brodovi ponovno spoje otoke i kopno, Pašmanski i Zadarski kanal, te da se revitalizira stara pomorska tradicija.