Barbara Franov i Darko Nešović ‘Gospodari otoka’ za 2016. godinu

Barbara Franov i Darko Nešović ‘Gospodari otoka’ za 2016. godinu

PREKO – Barbara Franov i Darko Nešović, oboje članovi Škole trčanja Zadar, pobjednici su prvog izdanja utrke ‘Gospodar otoka – uspon na Sv. Mihovil’ koje je jučer održano u Preku. Pet kilometara dugu stazu Nešović je prešao za 26 minute i 57 sekundi. Drugi je u konkurenciji muškaraca bio Ivan Miljković (Škola trčanja Zadar) s vremenom 28:02, dok je treće mjesto osvojio mlađahni Dominik Bačić (28:40).

–    Zahtjevna staza, ali je pobjeda tim slađa. Krećem odmah s pripremama za iduću godinu, jer je puno teže braniti titulu nego li je osvojiti prvi puta. Odlična organizacija, pogotovo za prvo izdanje. Atraktivna lokacija tvrđave sv. Mihovila svakako je doprinijela zanimljivosti utrke, prve su reakcije novog ‘Gospodara otoka’.
U ženskoj konkurenciji, Barbara Franov je stigla na cilj u vremenu 34:09, ispred još jedne članice Škole trčanja Zadar Ivane Rukavine (34:18), dok je treće mjesto osvojila Zagrepčanka Ella Dobrić (AK Agram) s vremenom 37:09.
–    Zadovoljna sam pobjedom i čast mi je ponijeti titulu ‘Gospodarice otoka’. Moram naglasiti kako je nedostajalo nekoliko kolegica iz Škole trčanja Zadar koje bi bile opasna konkurencija pa mi je to olakšalo put do slavlja. Čestitam organizatorima na odličnoj organizaciji, sve je bilo za pet. Vidimo se dogodine, istaknula je Barbara Franov.
U disciplini rekreativno šetanje nagrađeni su najmlađi i najstariji sudionik, Luka Ivanović (’07. godište) i Andrej Tkalčič (’46. godište). U obje discipline ‘Gospodara otoka’ sudjelovalo je više 120 prijavljenih natjecatelja, od čega je njih 102 stiglo do cilja.
–    Obzirom da je ovo prvo izdanje Gospodara otoka, iznimno smo zadovoljni odazivom. Više od 120 sudionika za je odlična brojka, a veseli me što su svi bili puni pohvale za organizaciju. To nam je svakako ohrabrenje da nastavimo s ovim projektom i ubuduće. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u organizaciji utrke, poglavito Općini Preko, Triatlon klubu Zadar i Školi trčanja Zadar, kao i brojnim volonterima Udruge mladih Preko koji su odradili veliki dio posla oko organizacije. Hvala svim partnerima i sponzorima, poručio je Ante Brižić, direktor Turističke zajednice Općine Preko.Program ‘Gospodara otoka’ bio je popraćen brojnim popratnim sadržajima. U centru Preka održan je Sajam otočnih proizvoda na kojem se predstavilo desetak proizvođača i udruga iz otoka Ugljana, Pašmana i Silbe. KUD Preko premijerno je izvelo obnovljeno Priješko kolo, nastupile su mažoretkinje Ugljana i Pašmana, a za zabavni dio programa bio je zadužen DJ Tome (Radio 057). Posebna atrakcija, posebno mlađim posjetiteljima bila je podmornica koja je vozila oko otočića Školjića.

KADIJA: Potencijal za proizvod aktivnog turizma

Riječ je o jedinstvenom projektu kojim se namjerava predstaviti novi turistički brend ‘Avantura otok’, kojim se Općina Preko planira promovirati kao destinacija sportsko-rekreativnog turizma.
–    Zaista nam je drago da se diljem naše Županije organizira sve više ovakvih sportskih događanja. Na taj način se prezentiraju prirodni resursi, ali i promiče trend zdravog života. To se sve uklapa u jedan dobar proizvod aktivnog turizma u kojem zadarsko područje ima veliki potencijal. Sviđa mi se što Gospodar otoka nudi opciju rekreacije svima – rekreativnu šetnju onima koji nisu u treningu, ali i utrku za one koji su uvijek traže novi izazov. Pohvalila bih općinu Preko koja je vrlo angažirana i surađuje s lokalnom turističkom zajednicom te su zajednički prepoznale važnost ulaganja u brendiranje karakterističnog resursa kao što su masline i njihovo spajanje s cikloturizmom te drugim oblicima sportsko-rekreativnog turizma. To je dobar primjer destinacijskog menadžmenta o čemu se posljednje vrijeme često govori, rekla je direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.

Organizaciju potpisuju Triatlon klub Zadar, Općina Preko i Turistička zajednica Općine Preko. Partneri su Škola trčanja Zadar, nogometni klub Sv. Mihovil, LAG Mareta i brojne udruge s otoka i Zadarske županije.
–    Program Gospodara otoka je bio sadržajan i vjerujem da je svatko pronašao nešto za sebe, od domaćih stanovnika do gostiju našeg otoka. Jedan od glavnih ciljeva ovog eventa je promocija glavne otočne atrakcije – tvrđave sv. Mihovila, za koju pripremamo projekt obnove i uređenja, a nadamo se da ćemo što skorije napraviti prvi korak u tom smjeru – izmještanje antenskog stupa iz utvrde za što je već osigurana lokacijska i građevinska dozvola. Čekamo još samo da se ubrzaju stvari u DUUDI-ju i tvrtki Odašiljači i veze da se stvari konačno pokrenu, rekao je voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko Ante Župan.