Na premijerno izdanje ‘Gospodara otoka’ prijavljeno više od 100 natjecatelja

Na premijerno izdanje ‘Gospodara otoka’ prijavljeno više od 100 natjecatelja

PREKO – Program ‘Gospodara otoka’, osim utrke i rekreativne šetnje do Sv. Mihovila, bit će popraćen brojnim popratnim sadržajima. Tako će u centru Preka biti otvoren Sajam otočnih proizvoda na kojem će se predstaviti desetak proizvođača i udruga iz otoka Ugljana, Pašmana i Silbe, KUD Preko premijerno će predstaviti obnovljeno Priješko kolo, nastupit će mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana, gosti će se moći provozati podmornicom oko Školjića, a za zabavni dio programa bit će zadužen DJ Tome.
U nedjelju 29. svibnja 2016. godine održat će se premijerno izdanje projekta ‘Gospodar otoka – uspon na Sv. Mihovil’, koji se sastoji se od dvije discipline – natjecateljska utrka te rekreativno hodanje/šetnja od Preka do tvrđave sv. Mihovila, duljine 5 kilometara. Riječ je o jedinstvenom projektu kojim se namjerava predstaviti novi turistički brend ‘Avantura otok’, kojim se Općina Preko planira promovirati kao destinacija sportsko-rekreativnog turizma.
–    Zaista nam je drago da se diljem naše Županije organizira sve više ovakvih sportskih događanja. Na taj način se prezentiraju prirodni resursi, ali i promiče trend zdravog života. To se sve uklapa u jedan dobar proizvod aktivnog turizma u kojem zadarsko područje ima veliki potencijal. Sviđa mi se što Gospodar otoka nudi opciju rekreacije svima – rekreativnu šetnju onima koji nisu u treningu, ali i utrku za one koji su uvijek traže novi izazov. Pohvalila bih općinu Preko koja je vrlo angažirana i surađuje s lokalnom turističkom zajednicom te su zajednički prepoznale važnost ulaganja u brendiranje karakterističnog resursa kao što su masline i njihovo spajanje s cikloturizmom te drugim oblicima sportsko-rekreativnog turizma. To je dobar primjer destinacijskog menadžmenta o čemu se posljednje vrijeme često govori, rekla je direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.
Program ‘Gospodara otoka’, osim spomenutih disciplina, bit će popraćen brojnim popratnim sadržajima. Tako će u nedjelju od 09:00 ujutro u centru Preka biti otvoren Sajam otočnih proizvoda na kojem će se predstaviti desetak proizvođača i udruga iz otoka Ugljana, Pašmana i Silbe, KUD Preko premijerno će predstaviti obnovljeno Priješko kolo, nastupit će mažoretkinje Ugljana i Pašmana, a za zabavni dio programa bit će zadužen DJ Tome (Radio 057). Posebna atrakcija, posebno mlađim posjetiteljima bit će podmornica koja će nuditi vožnju oko Školjića.
–    Program Gospodara otoka je sadržajan i vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe, od domaćih stanovnika do gostiju našeg otoka. Jedan od glavnih ciljeva je promocija glavne otočne atrakcije – tvrđave sv. Mihovila, za koju pripremamo projekt obnove i uređenja, a nadamo se da ćemo što skorije napraviti prvi korak u tom smjeru – izmještanje antenskog stupa iz utvrde za što je već osigurana lokacijska i građevinska dozvola. Čekamo još samo da se ubrzaju stvari u DUUDI-ju i tvrtki Odašiljači i veze da se stvari konačno pokrenu, rekao je voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko Ante Župan.
Organizaciju potpisuju Triatlon klub Zadar, Općina Preko i Turistička zajednica Općine Preko. Partneri su Škola trčanja Zadar, nogometni klub Sv. Mihovil, LAG Mareta i brojne udruge s otoka i Zadarske županije.
Za sve sudionike utrke i rekreativne šetnje do sv. Mihovila organiziran je besplatan prijevoz iz Zadra brodom Barba Ive koji s Branimirove obale kreće u nedjelju u 08:00 sati, a povratak je u 15:00 sati.
–    Izuzetno smo zadovoljni jer već sada imamo više od 100 prijava, što je iznad očekivanja obzirom da je ovo prvo izdanje Gospodara otoka. S dobrim dojmovima koje će sudionici zasigurno odnijeti iz Preka, vjerujem da će se broj sudionika povećavati iz godine u godinu. Kotizacija je 40 kuna, uključena je majica, priznanje za sudjelovanje na natjecanju i obrok, a 10 kuna od svake prijave donirat će se Matici umirovljenika Preko za opremanje prostorija . Moram posebno pohvaliti Turističku zajednicu Općine Preko, kao i samu općinu na velikoj pomoći oko organizacije ovog natjecanja, naglasio je Ivan Gobin iz triatlon kluba Zadar.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj mobitela 098/1805434 i na facebook stranici Sv. Mihovil – Otok Ugljan.

Vidimo se u nedjelju u Preku na Gospodaru otoka!