Vojko Škopić pobjednik je četvrtih Dana maslinova ulja Ugljan 2016.

Vojko Škopić pobjednik je četvrtih Dana maslinova ulja Ugljan 2016.

UGLJAN – Prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda, Vojko Škopić iz Ugljana pobjednik je četvrtih Dana maslinova ulja Ugljan 2016. Dugo i treće mjesto zauzela su istarska ulja OPG-a Valtera Škrinajra i Miomira Klimana.

Diplome za ekstra djevičansko ulje dobili su Božica Kliman za ulje iz Ugljana, Davor Vrcan iz Zagreba za ulje iz Istre i Nikša Ivanac za ulje iz Ugljana, a prema izboru publike, najbolja ulja proizveli su Davor  Vrcan, Berislav Maštruko i Ivan Saraga. Zahvalnice za sudjelovanje u natjecanju u kvaliteti maslinova ulja primili su Oliver Miletić, Anastazio Marko Benić, Berislav Maštruko, Vojko Štrmelj, Silvijo Strihić, Marinko Mekelenić, Melani Bakota, OPG Denisa Barića, Ivan Saraga, Tomislav Alavanja, Nedo Milin, Sandi Karlović i Lovran Jurač. 

Kako je u uvodnoj riječi naglasila direktorica Turističke zajednice Ugljana Dražena Strihić, cilj ove već tradicionalne proljetne manifestacije jest promocija Ugljana kao otoka maslina i maslinarstva koje broji više od 2000 godina.

U popratnom programu mag. ing. agr. Šime Marcelić održao je predavanje na temu “Skladištenje i čuvanje maslinovog ulja”, a članovi Udruge Olea organizirali su vođenu degustaciju na kojoj su posjetitelji doznali kako se kuša ulje, na što treba obratiti pozornost u mirisu i okusu te uočiti razliku između dobrog i lošeg ulja. 

Kao posebna gošća, izložbom „S Oliverom u 16.00“ publici se predstavila zadarska slikarica Silvijana Dražović, a ispred Doma kulture održan je festival otočnih proizvođača, na kojemu su se predstavili OPG Otavijević iz Sutomišćice s uporabnim predmetima od maslinova drveta, Rozalinda Banić iz Kraja s ovčjim sirom, likerima, rakijama i džemovima s oznakom Hrvatski otočni proizvod, Vesna Zalović iz Tkona s džemovima, rakijama i prirodnom kozmetikom, također s oznakom Hrvatski otočni proizvod, Marina Zelić iz Ugljana s ručno izrađenim uporabnim predmetima i kozmetikom od aromatičnog bilja, Vojko Škopić s maslinovim uljem te Dajana Šarin sa suvenirima izrađenima u tehnici decoupage.

Dane maslina organizirale su, uz potporu Općine Preko, Turistička zajednica mjesta Ugljan i Udruga Olea iz Zadra, a sponzorirali Sonik d.o.o., Bure d.o.o., Bistro Jazina, Konoba Ugljan, Bistro Trapula, Pizzeria Azur, Pizzeria Cima, Restoran Apollo, Fulija d.o.o., udruge Điran, Idro i Aria.