Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu zadarskim otocima

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu zadarskim otocima

PREKO – Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović od 5. do 8. travnja svoj će Ured izmjestiti u Zadarsku županiju, a naglasak svoga boravka stavit će na probleme otočnog stanovništva, posebice izvan turističke sezone. 

Prema potvrđenom rasporedu, predsjednica planira posjetiti Dugi otok, Pag,  Molat, Ist, Premudu, Silbu i Olib te se u Zadru susresti s diplomatskim zborom i gospodarstvenicima Zadarske županije.

U srijedu, 6. travnja, predsjednica će posjetiti Dugi otok, Općinu Sali, tvornicu Mardešić, OŠ Sali, Park prirode Telašćica, u Žmanu OPG Morović, a u Božavi, gdje će i prenoćiti, susrest će se s mještanima i učenicima područne škole. U četvrtak, 7. travnja, dopuste li vremenske prilike, najavljen je obilazak Molata, Ista, Premude, Silbe i Oliba. Na Molatu će posjetiti OPG Knežević koji se bavi poljoprivredom i kozarstvom, a na Istu umjetnicu Mirelu Maurin koja tamo ima galeriju i bavi se izradom suvenira. Glavna tema razgovora s vodećim ljudima Mjesnog odbora Premuda bit će napušteni objekti bivše JNA, koji su sada pod ingerencijom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Na Silbi će se predsjednica susresti s otočnim proizvođačima nositeljima oznake Hrvatski otočni proizvod, a na Olibu će posjetiti Anu Jovan koja je na taj otok došla iz Slavonije, ima OPG i aktivna je u organizaciji Olipskog ljetnog festivala.

Posljednji dan boravka u Zadarskoj županiji, 8. travnja, hrvatska predsjednica boravit će na otoku Pagu, u prijepodnevnim satima posjetit će Pag i Novalju, najvjerojatnije obje sirane – Pašku i u Kolanu, pašku solanu, a predviđen je i posjet samostanu benediktinki u gradu Pagu. Poslijepodne je, pak, predviđeno za susret diplomatskog zbora s gospodarstvenicima otoka Paga i Zadarske županije, najvjerojatnije u Novalji.

Iz Ureda ističu kako će predsjednica prvoga dana u Zadru primiti 20-ak građana te pozivaju sve zainteresirane iz Zadarske županije da se jave kako bi se na vrijeme organizirao susret i razgovor s predsjednicom.
 
Fotografija Ured predsjednice RH