Holywoodski scenarij: Dvojac iz Preka uhićen zbog teških krađa i (ne)uspješnog prerušavanja

Holywoodski scenarij: Dvojac iz Preka uhićen zbog teških krađa i (ne)uspješnog prerušavanja

PREKO – Kako je izvijestila Policijska uprava zadarska, a prenio Zadarski list, policijski službenici I. policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom mještana Preka Š. Š. (26)  i  E. G. (43) koje se sumnjiči za ukupno 20 kaznenih djela.

26-godišnjaka iz Preka se tako sumnjiči da je, od prosinca do ožujka, na otoku Ugljanu, u dva navrata provalio u ljekarnu u Kalima iz koje je otuđivao novac i lijekove ukupne vrijednosti oko 20.000 kuna. Također ga se sumnjiči za provale u kafiće u Kalima i Preku. Sumnjiči ga se i da je u tri navrata, u Preku i Poljani, provalio u dvije kuće iz kojih je otuđivao električni alat, televizore, glazbenu liniju i druge predmete vrijedne više od 20 tisuća kuna, kao i za krađu novčanika s dokumentima i bankovnim karticama, u vlasništvu 61-godišnjaka iz automobila u Poljani.

Najveći pothvat, ali i onaj koji ih je koštao privođenja naravili su s ukradenom karticom. Naime, 26-godišnjaka i 43-godišnjaka se sumnjiči da su ukradenim karticama na bankomatima, u sedam navrata, pokušali podići gotovinu (obzirom da nisu znali PIN taj je pokušaj propao) te da su početkom ožujka, u poslovnici banke, lažno se predstavljajući kao vlasnik kartice, podigli više desetaka tisuća kuna s računa oštećenika. Ukupna materijalna šteta iznosi više od 100.000 kuna.

Mlađi počinitelj je bio inicijator ideje. Posjedovao je ukradenu bankovnu karticu i osobnu karticu no nije ličio na osobu kojoj je kartica pripadala. Zbog toga je angažirao 43-godišnjaka, koji se obrijao i ošišao kako bi što više ličio na osobu na fotografijama. U naumu su uspjeli – obmanuli su djelatnicu banke i podigli 50 tisuća kuna s vlasnikovog računa.

No policija ih je uz pomoć snimke sa sigurnosne kamere na banci brzo uhvatila, a oni su uz kaznenu prijavu zbog sumnje u teške krađe, krađu, računalne prijevare, prijevaru, nedozvoljenu uporabu osobnih podataka i krivotvorenja isprave, privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Fotografija: PU zadarska