Muka čovika na školju dirnula u emocije otočana

Muka čovika na školju dirnula u emocije otočana

PREKO –  Od pamtivijeka more kroji našu sudbinu, ali ne Gospodine bez Tvojega milosrđa. Što bi more moglo bez Tvoje ljubavi. Primili smo od Tvoje ruke ovi križ života na otoku“.
„Muka čovika na školju“  KUD Sv. Mihovil iz Poljane, opjevao je korizmenim napjevima u  subotu navečer u „Domu na žalu“ u Preku. Libreto za pjevane dionice i tekstove napisala voditeljica  Biserka Perić. Publika je pljeskom popratila pjevane dionice posebno pisane za dojmljive muške glasove, kao i nježnije dionice članica.  
Kroz postaje Križnog puta Biserka Perić opjevala je otočanina na školju pritiskan tegobnim načinom života vezanim za more i šačicu plodne zemlje. 

– A ja sam Gospodine trudan, žeđ me mori, gusterne presušene, ono malo zemlje zaraslo u draču, a motika teška, tilo mi pognula. Sva ljetina moja od žege izgorila, i sas trud uništila. Sve moje u šačici  jada nosim, i dižem glavu prema Tvojoj milosti.
Teme sakralnih pučkih napjeva koji se pjevaju u preduskrsno vrijeme u Korizmi, bogate su slikama otočana, a prožeti ljubavlju za svoju vjeru koja daje snagu opstanka.

– I dok klečim i pod teretom svoga križa padam, Ti si snaga koja mi pomože nositi križ…..a kolika je srića ća si si Ti moj Šimun i ča mi pomožeš križ nositi. Dirljive tekstualne dionice izvele su članice KUD-a Sv. Mihovil, koje su za ovu prigodu u narodnoj otočkoj nošnji, preko glave imale veletu. Publika je velikim pljeskom popratila predstavu i na kraju zajedno s članovima KUD-a otpjevala korizmenu pjesmu. U duhu Uskrsa članice KUD-a počastili su publiku uskrsnim pogačama.

Tekst i foto: Jasna Marcelić