Preko 50 izlagača na 7. Sajmu otočnih proizvoda u Tkonu

Preko 50 izlagača na 7. Sajmu otočnih proizvoda u Tkonu

TKON/PREKO – Sedmi Sajam otočnih proizvoda održati će se u Tkonu na Mulu za vrijeme manifestacije Škraping Tkon-otok Pašman 2016. u subotu 05.03.2016. s početkom u 10:00 sati i u nedjelju 06.03.2016. s početkom u 08:00 sati.

Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod kojeg je nositelj i Škraping od 2010. godine.

Na području Općine Tkon 14 proizvoda je označeno oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ od toga 2 nematerijalna proizvoda: manifestacija Škraping i Pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola. Na otoku Pašmanu je preko 30 proizvoda i suvenira označeno oznakom HOP (iz mjesta Tkon, Kraj, Pašman i Neviđane) te drugu godinu zaredom  otok Pašmana osvaja najviše oznaka HOP a koju dodijeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Na Sajmu otočnih proizvoda nastupiti će preko 50 izlagača a među kojima je 32 izlagača koji su nositelji oznake „Hrvatski otočni proizvod“ sa gotovo svih jadranskih otoka, te se ovaj Sajam ubraja u najveće Sajmove ovakve vrste u Hrvatskoj. Izlagači Sajma su i sponzori utrke Škraping, te će pobjednici utrke kao jednu od nagrada dobiti i autohtone, tradicionalne i eko proizvode.

Kao posebni gosti Sajma nastupiti će izlagači iz talijanske regije Molise-Moliški Hrvati sa svojim tradicionalnim proizvodima, Moliška Udruga „Jedna Musika“, Udruga „Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim“,  Češko-Slovačka Udruga „Oko Jadrana“, PZ Masvin iz Polače, Opg Zvonimir Marin iz Drniša (trgovina Bura i Sol), Opg Raspović iz Zadra i brojni ostali gosti Sajma.

Za izlagače Sajma u subotu 05.03. organizirana je zajednička večera sa nastupom Klape u restoranu „Đardin“ u Tkonu od 17:00 sati sa podijelom Zahvalnica, od 20:00 sati u  restoranu „Sovinje“ u sklopu proglašenja pobjednika utrke Škraping 2016. dodijeliti će se i Diplome za najbolji otočni proizvod i suvenir i za najbolji proizvod i suvenir gostiju Sajma;

u nedjelju 06.03. od 09:30-10:00 sati održati će se predavanje na temu: „Hrvatski otočni proizvod-Inventivni pristup otočnim proizvodnjama: lokalna znanja i iskustva“, predavač: Ljubica Ajduković Ugarković, univ.spec.publ.admn., dipl.pol. voditeljica Službe za politiku razvoja otoka, Centar za kulturu Tkon;

od  10:00-11:00 sati održati će se predavanje na temu: „Vrijednost tradicijskih poljoprivredno prehrambenih proizvoda“,  predavač: Jakov Kolega, dipl. ing.agr., Centar za kulturu Tkon;

od 11:00-12:30 sati je obilazak nositelja oznake HOP otoka Pašmana (posjet OPG Rozalinda Banić u Kraju i Opg Nataša Burmeta Neviđane) te posjet Benediktinskom samostanu Ćokovac u Tkonu, jedinom muškom Benediktinskom samostanu u Hrvatskoj.

Na manifestaciji će nastupiti KUD „Kunjka“ iz Tkona, KUD sv. Luka iz Ždrelca, Kunjske mažoretkinje, dječji zbor „Kunjski ćoci“ i  mandolinski orkestar iz Tkona.

 
Program događanja:  http://www.skraping.hr/hr/program/
Lista izlagača Sajma: http://www.sajam-tkon.com/izlagaci/
Sponzori Sajma: http://www.sajam-tkon.com/partneri-i-sponzori/
Organizatori Sajma: JKU „Prvenj“, TZ Općine Tkon i Općina Tkon.
Pokrovitelji: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Veleposlanstvo RH u Italiji.

Više informacija o Sajmu na: www.sajam-tkon.com