Mala bijela čaplja zimuje u Malom Lukoranu

Mala bijela čaplja zimuje u Malom Lukoranu

MALI LUKORAN – Mjesna lučica u Malom Lukoranu od nedjelje, čini se, ima novog stanovnika, barem što se ptičjeg svijeta tiče. 

Mala bijela čaplja (lat. Ergetta garzetta) skrasila se u plitkoj, od vjetra zaštićenoj, uvali u koju se ulijeva podzemni šumski potok koji mještani zovu Vrulja. Prema mišljenju ornitologa, vjerojatno će tu pričekati kraj zime ili barem stišavanje orkanske bure.

 
– Poznato je da se male bijele čaplje već potkraj kolovoza i u rujnu sele u toplije krajeve, na sjever Afrike, ali događa se i da ostanu, primjerice, na kornatskom otočju, na području Vranskog jezera, u Karinskom moru ili ninskoj laguni, a kako je ova zima bila iznimno blaga, očito je ova jedinka odlučila prezimiti na našoj obali. Posljednjih tjedana primijetili smo ih u Modriču, gdje je također plitko more u kojemu male bijele čaplje bez problema pronalaze hranu – ribe, rakove, pužiće, komentirao je dr. Gordan Lukač, ornitolog zaposlen u Nacionalnom parku Paklenica.

Mala bijela čaplja strogo je zaštićena vrsta te je po Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom za usmrćivanje propisana novčana kazna u iznosu od 14.400 kuna. (R. I.)