Bukirani zimski termini remonta u Nauti Lamjani

Bukirani zimski termini remonta u Nauti Lamjani

PREKO/KALI – Nova remontna sezona pokazala je povratak povjerenja brodara u Nautu Lamjanu. Prema evidenciji prihoda od servisa malih brodova razvidno je da je ova nepuna poslovna godina premašila statistički najbolju remontnu godinu 2008. i to sa svega dvadesetak proizvodnih radnika angažiranih na tim poslovima.

Kako piše Zadarski list, financijski izvještaj koji je Trgovačkom sudu u Zadru predao Alein Khan, stečajni upravitelj Naute Lamjane d.d. u stečaju, pokazuje kako ovo remontno brodogradilište može opstati i biti konkurentno na tržištu.

Khan svoj zaključak temelji na poslovnim rezultatima postignutim u prvih devet mjeseci prošle godine, a izlaz iz problema vidi u rješavanju starih obaveza, reprogramu ili dokapitalizaciji.

– Uz ovakav način poslovanja, postojeće troškove i broj zaposlenih, tvrtka bi mogla rentabilno poslovati na tržištu i ispunjavati obveze predviđene stečajnim planom te izići iz stečajnog postupka, očuvati koncesiju, proizvodnju i radna mjesta što je od velikog značaja za mještane otoka Ugljana i Pašmana, izvijestio je optimistično Khan, usprkos smanjenju opsega poslova u brodogradilištu vezanih uz remont brodova u odnosu na posljednje izvješće koje je ovom sudu predao u srpnju 2015. godine. To stoga što je manjak prihoda nadomješten naplatom veza za brod Atlantic Navigator, a koji, zajedno s ostalim prihodima, omogućava pokriće troškova poslovanja, režijskih troškova, plaća zaposlenih i tekućih investicija u nužno održavanje osnovnih sredstava i infrastrukture škvera.

Investicije

– Nova remontna sezona pokazala je povratak povjerenja brodara u Nautu Lamjanu. Dokazali smo da se radi o dobro uređenoj tvrtki u kojoj su ispunjeni svi ekološki standardi po pitanju zbrinjavanja otpada i zaštite okoliša, što je godinama bilo zanemarivano. U tijeku je i postupak izdavanja vodopravne dozvole zbog koje je trebalo zadovoljiti niz uvjeta u vidu sanacije odlagališta otpadnih ulja i zauljenih voda, a za koje poslove smo angažirali ovlaštenu splitsku tvrtku Cian d.o.o., pohvalio se Khan te dodao kako već sada postoji niz upita i rezervacija za zimske termine remonta, te da je ožujak 2016., kao udarni remontni mjesec, gotovo popunjen. Također, naveo je i da su potpisani ugovori o izvršenju remontnih usluga sa ribarskim zadrugama sa zadarskog područja – Ribarska sloga, Plivarica, Zadar i Omega te zadrugom Liburnija s opatijskog područja. Zadrugarima je Khan osigurao popust od 15 posto na redovne komercijalne cijene, a dobri uvjeti privukli su i brodare iz matične luke  Krila Jesenice koji potvrđuju rezervacije za remont u sve većem broju.