Osim Tkona i Kolana, sve otočne općine u demografskom minusu

Osim Tkona i Kolana, sve otočne općine u demografskom minusu

PREKO – Prema podacima u Statističkom izvješću “Prirodno kretanje stanovništva u 2014.”, koji je Državni zavod za statistiku objavio posljednjeg dana 2015., u Zadarskoj županiji rođeno je 1635, a umrle su 1933 osobe, što je gubitak od 298 osoba.

I većina otočnih općina u demografskom je minusu, izuzev Tkona, gdje je rođeno i umrlo šest osoba, te Kolana s devet rođenih i šest umrlih. U Kalima je rođeno 10, a umrlo 15 osoba, u Povljani je rođeno šest i umrlo 11 osoba, u Kukljici je rođeno pet, a umrlo 19 stanovnika, na području Općine Pašman rodilo se 17, a umrlo 40 osoba, a u Općini Preko novoređenih je bilo 27, a umrlih 66. U Gradu Pagu rođeno je 14, a umrlo čak 58 stanovnika, a u Salima, odnosno na cijelom Dugom otoku rodilo se samo 10 osoba, a umrlo 46.

U Pagu je sklopljeno devet brakova, a razvedeno šest, u Kalima su sklopljena četiri braka, a razvedena dva, a u Kolanu je bilo pet novovjenčanih parova, dok su dva braka razvedena. Kukljica, Pašman i Sali bilježe sklapanje brakova i nijedan razveden – Kukljica pet, Pašman devet i Sali deset. Na području Općine Preko sklopljeno je 11 brakova, a razvedeno šest, dok su se u Tkonu vjenčala četiri para, a razvela dva. Povljana je jedina u negativnom plusu sa četiri razvrgnuta braka i tek jednim sklopljenim. (R. I.)