Pašman ponovno dobio najviše oznaka Hrvatski otočni proizvod

Pašman ponovno dobio najviše oznaka Hrvatski otočni proizvod

PREKO – Od 68 oznaka Hrvatski otočni proizvod, koliko ih je ove godine Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova dodijelilo otočnim proizvođačima, čak deset odlazi na otok Pašman, i to pet u Tkon i isto toliko na područje Općine Pašman – u Kraj, Neviđane i Pašman. 

Drugi put zaredom, otok Pašman osvojio je najviše pojedinačnih oznaka za kvalitetu, originalnost i očuvanje tradicije. Ukupno su otočni proizvođači iz Zadarske županije dobili 16 prestižnih oznaka, a uz Pašman, tu su Silba, Dugi otok, Olib i Rava. 

– Presretni smo! Ovo je nagrada za trud, za originalnost i inovativnost.  To je odlična motivacija, znak da smo na pravome putu, ali i obveza da budemo još bolji i da ne stanemo na ovome. Oživljavanje malih obrta, otvaranje OPG-ova, osnivanje udruga koje su iznjedrile originalne materijalne i nematerijalne proizvode, izvukle iz zaborava stare recepte i običaje, dovelo je Pašman u sam vrh  održivog razvoja otoka. Naravno, uz potporu jedinica lokalne samouprave, općina Tkon i Pašman, koje godinama i financijski i moralno podupiru naše ljude u kreativnim projektima, komentirala je Julija Radović, voditeljica Škrapinga i Sajma otočnih proizvoda te potpredsjednica Klastera Hrvatski otočni proizvod.

Po dalmatinskim županijama,najviše oznaka, 20, odlazi ove godine u Splitsko-dalmatinsku, na otoke Brač, Šoltu Hvar i Vis te 16 u Dubrovačko-neretvansku. U Zadarskoj županiji od 2007. do ove godine 62 proizvođača s otoka dobila su oznake HOP.

Svečana dodjela nagrada bit će u Bolu, 23. listopada, na dvodnevnoj manifestaciji posvećenoj otočnim roizvođačima.

S područja Općine Pašman oznake su dobili obrt Lanđin iz Kraja za biljni liker od samoniklog voća, OPG Krsto Matulić iz Pašmana za Pašmanero, domaći ljuti umak, Domaće bruskete – pašmanete i  Kozmetičku liniju – pašmanski piling, krema od ruže i pašmanski melem, OPG Branko Mađerić iz Pašmana za sirup od lista i cvijeta kadulje, niskoenergetski džem mandarina/limun, kremu za lice od kadulje i suvenire od konopa, OPG Ana Kuštera iz Kraja za Bodulski melem te Nataša Burmeta iz Neviđana za sparu punjenu lavandom.

U Tkonu su nagrađeni OPG Marin Zalović za džem od smokve s origanom, OPG Katica Mušćet za Botanički sapun, OPG Ante Grdaš za Kunjski sapun od menete i balzam od nevena, Vladka Bobić za nakit od drva cofoke te KUD Kunjka za Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Tkonu.

Oznaku HOP dobili su i Mardešić iz Sali za filetiranu skušu s povrćem i srdelu u umaku od rajčice, Aranea s otoka Silbe za Grisine sa sjemenkama, kimom, ljutom paprikom, čilijem, tartufima i inćunima, Darinko Karinja iz Sali za eterično ulje lavande, OPG Filip Simičić iz Male Rave za eterično ulje smilja, lavande, kadulje i tršlje te kozmetičku liniju (krema za lice od smilja, hidrolat smilje/kadulja), OPG Marija Kuljerić sa Silbe za melem Miris Silbe i kremu za stopala te Udruga SOL s otoka Oliba za jastuk od morske trave. (R. I.)